Het vaststellen van de ziekte

Bij elk patroon van de ziekte van Ménière hoort een specifieke behandeling. Hoe nauwkeuriger de diagnose is vastgesteld door Ménière-deskundigen (en niet door een huisarts of door zelfdiagnose ) hoe beter de behandeling op jouw persoonlijke situatie kan worden afgestemd. Een goede diagnose (laten) stellen is dus van groot belang!

Heb geduld!

Het vaststellen van de diagnose van de ziekte van Ménière is een lastig proces. Het kan soms langer kan duren dan gewenst: de diagnose kan namelijk pas worden gesteld wanneer alle 3 de symptomen zijn opgetreden. Bij de één treden deze symptomen tegelijk op, terwijl een ander bijvoorbeeld eerst last heeft van gehoorverlies en tinnitus en pas later aanvallen krijgt.

Diagnostisch Protocol Groningen

Bij het vaststellen van de diagnose van de ziekte van Ménière maken Ménière-deskundigen gebruik van het Diagnostisch Protocol Groningen. Dit protocol, opgesteld door dr. N. Mateijsen in 2001, is gebaseerd op de Definitie Ménière Groningen 2001, ook vastgesteld door dr. Matheijsen. Hij beschrijft hoe een kno-arts idealiter iemand onderzoekt bij wie het vermoeden bestaat van de ziekte van Ménière.

Diagnostisch onderzoek

Het diagnostisch onderzoek van de kno-arts is ook bedoeld om bekende ziektes uit te sluiten. Het komt namelijk wel eens voor dat mensen alle drie de symptomen van de ziekte van Ménière hebben, maar dat er toch geen sprake is van de ziekte van Ménière. Een oorzaak kan zijn dat iemand een brughoektumor heeft. Deze goedaardige tumor kan namelijk ook gepaard gaan met gehoorverlies, tinnitus en evenwichtsklachten. Klik hier voor een overzicht van gespecialiseerde kno-artsen en duizeligheidspoli's.

Syndroom van Ménière

Stel, de achterliggende oorzaak voor de 3 Ménière-symptomen wordt na diagnostisch onderzoek bekend. Dan zal de arts mogelijk niet meer spreken over “de ziekte van Ménière” maar over het “syndroom van Ménière”. Dat is bijvoorbeeld het geval als de duizeligheid, tinnitus en wisselend gehoorverlies worden veroorzaakt door een brughoektumor, de ziekte van Lyme of syfilis. De arts zal dan overgaan tot behandeling van de onderliggende aandoening.

Heb je een vraag?

Check de vraagbaak
Wetenschappelijke onderzoeken & medische informatie MénièreMeer wetenschappelijke onderzoeken, scripties en medische informatie kun je hier vinden.