Wat is een brughoektumor?

Een brughoektumor, ook wel vestibulair schwannoom of acusticus neurinoom genoemd, is een goedaardig gezwel dat groeit vanuit de omhulling (zenuwschede) van de evenwichtszenuw.

Zeldzaam gezwel

Naar schatting wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 320 patiënten (20 per miljoen inwoners) voor het eerst de diagnose brughoektumor gesteld. De oorzaak van deze tumorgroei is niet bekend. Er is niets wat je kunt doen of laten om te voorkomen dat je een brughoektumor krijgt.

Geen hersentumor

Hoewel de brughoektumor zich in de schedel bevindt kan deze tumor niet beschouwd worden als of vergeleken worden met een hersentumor. Met het begrip hersentumor wordt gewoonlijk iets geheel anders aangeduid. Het weefsel van een brughoektumor bestaat niet, zoals bij een hersentumor, uit kwaadaardige cellen en een brughoektumor zaait ook niet uit. De tumor is in zichzelf niet kwaadaardig (in de zin van agressief uitzaaiend) maar zit wel een op een plaats die, als zo’n tumor groeit, tot nieuwe problemen kan leiden. De omschrijving ‘goedaardig’ is in dat opzicht in sommige situaties te ‘lief’. Maar het hangt sterk af per persoon hoe ernstig de gevolgen van de tumor zijn.

Heb je een vraag over brughoektumor?