Zanger Waylon waarschuwt jongeren voor gehoorschade

Zanger Waylon waarschuwt Nederlandse jongeren subtiel voor het gevaar van gehoorschade. Uit eerder onderzoek blijkt dat nu al meer dan een half miljoen jongeren een gehoorbeschadiging heeft opgelopen, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. De campagne is het resultaat van een samenwerking tussen De Persgroep, Alfred, Beter Horen en Waylon.

De klachten treden vaak pas twintig jaar later op. Het belang van gehoorbescherming wordt dan ook vaak onderschat, omdat jongeren nu nog niet stilstaan bij hoe hun gehoor er dan aan toe is. Om daar verandering in te brengen, prijst een 59-jarige Waylon een concert aan op 29 november 2039. Zijn boodschap: Enjoy 2039. ‘Want als je over twintig jaar ook goed wilt horen, moet je nu zorgen voor je oren,’ aldus de artiest.

Gehoorproblemen na afsteken vuurwerk

Waylon kampt zelf ook met de gevolgen van een gehoorbeschadiging die hij een aantal jaar geleden opliep bij het afsteken van vuurwerk, tijdens Oud en Nieuw. Na een harde knal hoorde hij even niets meer, waarna zijn gehoor terugkwam, maar wel met een piep en ruis in zijn oor. “Inmiddels heb ik daarvan geen last meer, maar helaas word ik sneller moe en kan ik mijn gehoor veel minder belasten dan voorheen. Als artiest besef ik de waarde van een goed gehoor. Als ik had geweten welke risico’s ik liep, had ik zeker gehoorbescherming gebruikt. Dat is ook de reden dat ik graag aan deze campagne meewerk. Onderschat de gevaren van te veel decibels niet”, aldus Waylon.

Pieptoon na een concert

Wie na een concert of festival met een pieptoon in zijn oren in slaap valt, weet dat zijn oren te veel te verduren hebben gehad. Maar liefst 93% van de stappers heeft hier dan ook last van. Er ontstaat daarmee onherroepelijke schade. Waylon: ‘De meeste mensen weten dat al wel, maar toch doen ze er te weinig tegen. Daarom heb ik ‘ja’ gezegd tegen de Enjoy 2039-campagne van Beter Horen. Mijn boodschap, bescherm je oren tegen te veel decibels. Tijdens concerten, festivals, maar ook bij het afsteken van vuurwerk. Dan kun je ook op latere leeftijd van muziek blijven genieten.’


Waylon als een man van 59

In online bannering en print was Waylon al te zien als een man van 59. De in werkelijkheid 39-jarige zanger werd twintig jaar ouder geschminkt. Dat leidde tot veel vragen op met name social media. Enjoy 2039 was op dat moment nog niet gelinkt aan initiatiefnemer Beter Horen, om mensen nieuwsgierig te maken naar het verhaal achter deze uitingen. "We willen mensen, met name jongeren, aan het denken zetten over het belang van gehoorbescherming. Waylon was bereid om als rolmodel op te treden"

Geen piepende oren

Dorenda Nefkens, Marketing Director van Beter Horen, zegt dat dat een bewuste keuze was. ‘We willen mensen, met name jongeren, aan het denken zetten over het belang van gehoorbescherming. Waylon was bereid om als rolmodel op te treden, maar dan wel op een subtiele manier. We zijn blij dat Enjoy 2039 tot allerlei vragen en discussie leidt. Wellicht ontstaat daardoor onder jongeren meer vraag naar gespecialiseerde gehoorbescherming tijdens festivals en concerten. Oordoppen waarmee je niets mist van de muziek en de sfeer, maar die je oren optimaal beschermen tegen overmatige blootstelling aan decibels. Zo stap je nooit meer met piepende oren je bed in en hoor je over 20 jaar nog steeds goed.’ Lees het hele artikel via Marketingtribune.

Bron: Marketingtribune en Credits: Sjaak Hoogkamer

Publicatiedatum: 02 september 2019