World Hearing Day- 3 maart 2023

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 3 maart benoemd tot jaarlijkse 'World Hearing Day' (Internationale Dag van het Gehoor) en roept mensen op voorzichtig om te gaan met hun gehoor. Het is een dag om bewustwording te creëren en waar mogelijk slechthorend- en doofheid te voorkomen. Dit jaar is het thema: Oor- en hoorzorg voor iedereen! Een belangrijke rol is hier weggelegd voor primaire gezondheidszorg, zoals huisartsen. Daarnaast ligt de nadruk op hoorzorg in ontwikkelingslanden.

Waarom is dit zo belangrijk?
  • Gehoor- en oorproblemen zijn de meest voorkomende problemen binnen onze maatschappij;
  • Meer dan 60% van de gehoor- en oorproblemen kan geïdentificeerd en aangepakt worden door eerstelijnszorg;
  • Het integreren van gehoor- en oorzorg op een eerstelijnsniveau is mogelijk door training en capaciteitsopbouw.

Lees er alles over op de website van de Wereld Gezondheidsorganisatie. In een Factsheet zet de WHO wat cijfers en feiten op een rij. In 2022 brachten zij het World Report on Hearing uit.

Er vinden diverse activiteiten plaats:

  • Op woensdag 1 maart 2023 van 12.30 tot 14.30 uur vindt het Virtual Lunch Debate plaats. De European Association of Hearing Aid Professionals (AEA) heeft als traditie om samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Federatie van Slechthorenden, Euro-CIU en EHIMA, een lunchdebat te organiseren in het Europees Parlement voor Wereldhoordag. Meld je aan.

  • Schoonenberg organiseert ter gelegenheid van deze dag een actie om hoorzorg voor nog meer mensen bereikbaar te maken. Voor iedere hoortestafspraak die tussen vrijdag 3 en vrijdag 10 maart 2023 via deze link wordt gemaakt doneert Schoonenberg namelijk € 5,- aan de Hear the World Foundation. Zij zetten zich in om kinderen met gehoorverlies in ontwikkelingslanden te helpen met audiologische zorg. Kijk voor meer informatie op Schoonenberg/dagvanhetgehoor

  • Gemeente Hoeksche Waard richt op diverse manieren op Hoorwinst voor de inwoners. Deze campagne gaat over het sociale aspect van slechthorendheid: wat kunt u doen om het contact met slechthorenden te verbeteren? Lees het op hun website.

  • Bijeenkomst vestibulaire dysfuncties in Mol (België). Mensen die te maken hebben met een evenwichtsaandoening, duizeligheid, tinnitus of gehoorproblematiek zijn van harte welkom in Mol (België). Gastsprekers zijn professor Floris Wuyts en Monique Schaetsaert, voorzitter van de Ménière vereniging.

  • In aanloop naar World Hearing Day organiseert de NVAB de World Hearing Day top 50. Daarmee vraagt de NVAB op positieve wijze aandacht voor de impact van gehoorklachten op het dagelijks leven en de noodzaak voor preventie. Via een speciale actiepagina kunnen deelnemers stemmen op hun favoriete muzikant met tinnitus of gehoorklachten óf een nummer over oren en horen.

Lees ook:

Publicatiedatum: 02 maart 2023