Wat er niet goed gaat in de wereld van horen en geluid

We mopperen wat af in Nederland! Is het niet over de verregende vakantie dan wel over de politiek, de files, die ingegroeide teennagel of het geluid van de bladblazer van de buurman. Je zou niet zeggen dat we op de vijfde plaats staan van de gelukkigste landen ter wereld. Ook bij Hoormij∙NVVS mopperen we een aardig partijtje mee. Waarover? Wil Verschoor - directeur van onze patiëntenorganisatie - vertelt in deze column waarover.  En we zijn benieuwd naar jouw mening. Vul de korte enquête in. Kost je 1 minuut.

"Over alles wat niet goed gaat in de wereld van het horen en geluid. Een paar voorbeelden? We krijgen mails binnen over de bioscoopfilm Oppenheimer: waarom het geluid daar zo ontzettend hard is, met een piekbelasting tot 140 dB. In andere mails gaat het over de verplichte aanschaf bij de audicien van een duur ‘hoorzorgpakket’ en het moeten betalen voor gemaakte kosten als een proef met een hoortoestel wordt gestopt.

Als organisatie mopperen we – onder andere in de pers - over de staatssecretaris van VWS die besloot om de geluidsnorm van 103 dB niet te verlagen tot 100 dB, zoals de Gezondheidsraad adviseerde. We klagen dat het onderzoek naar zinnige hoorzorg weinig oplevert en dat een zorgverzekeraar stelt dat we verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van goede informatie en voorlichting over hoortoestellen.
Zijn we daarmee een klaag-en mopperorganisatie of is er werkelijk iets aan de hand in de hoorwereld? Klopt het écht niet dat die geluidsnormen zo hoog zijn, klanten van audiciens voor onverwachte kosten komen te staan en voorgestelde verbeteringen in de hoorzorg weinig realistisch zijn? Hoe dan ook: we gaan dóór. Zetten gemopper en geklaag om in meepraten, meedenken en meedoen waar dat kan, soms vriendelijk en soms vinnig. We zoeken de publiciteit op als dat nodig is en laten de stem horen van de mensen met een ooraandoening. Net zo lang tot er echt niets meer te mopperen valt."

Te hard geluid: aan of uit?
Ondanks het advies van de Gezondheidsraad heeft het kabinet besloten om festival- en evenementenorganisatoren, bioscopen en sportscholen niet te verplichten het geluidsvolume te verminderen. Patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS is verbijsterd. “Tinnituspatiënten en mensen met gehoorschade door luid geluid trekken hiermee aan het kortste eind. Om niet te spreken over het gevaar voor toekomstig festival- en uitgaanspubliek. Verbijsterend, zeker na alle ophef uit de maatschappij over gehoorpreventie en de vele partijen die aandringen op het verlagen van de geluidsnorm.”, zegt Wil Verschoor – directeur van Hoormij∙NVVS. Wat vind jij? Geef een eerste reactie op onze korte enquête via Survey Monkey. Het invullen kost je 1 minuut. 

Wil Verschoor
Directeur Hoormij∙NVVS


Publicatiedatum: 21 augustus 2023