Waarom is, juist nú, akoestische optimalisatie van werkruimtes van belang?

Philo Heijnen en Judith Veen zetten uiteen waarom, juist nú, akoestische optimalisatie van werkruimten van belang is. Philo zit al ruim tien jaar in het akoestisch-vak en kent als geen ander het effect van geluid in een gebouw of ruimte. Als adviseur werkt ze met veel plezier aan maatwerk met de wensen en eisen van de klant als uitgangspunt. Judith Veen heeft ruim vijftien jaar ervaring als leidinggevende in welzijn en gezondheidszorg met altijd oog voor het Human Capital in de organisatie. Als slechthorende ondervindt ze dagelijks het belang van goede akoestiek en wil ze een bijdrage leveren aan het bevorderen van een inclusieve werkomgeving.

Tekst Philo Heijnen, Geluidburo en Judith Veen, Heart2Hear

De eerste stappen in het versoepelen van de maatregelen in het kader van het Coronavirus zijn gezet. Desondanks blijft thuiswerken nodig en is het werken op kantoor niet meer hetzelfde als voor de komst van het virus. De kantoortuin-stress die begin dit jaar terecht veel aandacht kreeg, is misschien verleden tijd zijn? Hoera! Of toch niet.

Beleving van geluid

"Er wordt hard gewerkt om met concrete aanpassingen kantoren weer te openen om met elkaar te kunnen werken met als belangrijkste fysieke richtlijn: het behoud van anderhalve meter afstand. Naast de preventieschermen zien we creatieve oplossingen zoals routing, hernieuwde indelingen en een App om een bureau te reserveren. We komen slechts nog op kantoor als dat meerwaarde heeft. Maar wanneer spreken we over meerwaarde? En hoe vaak is dat? En met hoeveel mensen? Dit is voor elke branche en organisatie anders. Wat niet verandert, is de beleving van het geluid. Je zit straks niet meer zo dicht op elkaar en wordt waarschijnlijk minder snel gestoord door het geluid van een toetsenbord, telefonische gesprekken of andere persoonlijke geluiden van je collega’s. Zo lijkt de eerste gedachtegang te zijn: minder storende achtergrondgeluiden en met de nieuwe inrichting een verbetering voor de concentratie.

Intensievere communicatie op kantoor

Bureautaken doe je met name thuis. Voor een bijzonder overleg kom je mogelijk wél naar kantoor en spreek je 'fysiek' met elkaar af. Communicatie zal dus intensiever worden. Eenmaal samen wordt er wellicht óm een preventiescherm heen gecommuniceerd, over een afstand van minimaal anderhalve meter en bij een grotere bijeenkomst is er nog meer afstand. Afhankelijk van het aantal mensen en het doel van de bijeenkomst betekent dit dan juist méér geluid. Waar je eerder tijdens een overleg even je collega aanstootte, om te vragen wat er werd gezegd, is dat nu verleden tijd door de afspraken omtrent social distancing. Even dichter bij iemand gaan staan, omdat je degene niet goed kunt verstaan is niet wenselijk.

Belang van akoestische maatregelen

Voor ons is het helder: voor overleg op grotere afstand is de spraakoverdracht in ruimtes nóg belangrijker dan voorheen. Akoestische maatregelen om hinderlijke galm en reflecties te voorkomen en nuttige reflecties te realiseren zijn nu nóg meer van belang. Zeker voor slechthorende collega’s (1 op 9). Deze groep is groeiende, omdat we vanaf gemiddeld 45 jaar minder goed gaan horen.

Wat zeg je?

'Wat zeg je' zal zonder de juiste akoestische aanpassingen, vaker voorbij komen. In reactie daarop gaan we harder praten. Dat is vermoeiend voor alle partijen. In open ruimten met individuele werkplekken én onderling overleg ontstaat er nog meer geroezemoes. En als omgevingsgeluid toeneemt neemt de spraakverstaanbaarheid weer af. Het spanningsveld tussen omgevingsgeluid - en daarmee akoestische privacy - en spraakverstaanbaarheid wordt nog uitdagender. In de nieuw ingerichte situatie is het daarom van nog groter belang om meerdere taakgerichte werkomgevingen te creëren die akoestisch afgestemd zijn op het specifieke gebruik. Denk hierbij aan: plekken voor overleg met meerdere personen, concentratiewerkplekken of plekken om te telefoneren.

Meer informatie en contact 

Herken je dit? Of heb je vragen hoe dit voor jou of organisatie kan zijn? Neem contact op via LinkedIN met Philo Heijnen, Geluidburo en Judith Veen, Heart2Hear. Of telefonisch: Judith Veen, M 06 28 08 76 77 en Philo Heijnen, M 06 41 39 05 72. Zij luisteren graag! 

Publicatiedatum: 05 juni 2020