Vergroot gehoorschade risico op dementie?

Sinds een aantal jaar zijn er geluiden in de media dat gehoorproblemen het risico op dementie vergroten. Moet je je zich zorgen maken als je een gehoorprobleem hebt? Daarover vertellen twee experts op het gebied van hersengezondheid en risico’s op dementie. Dr. Sebastian Köhler en dr. Kay Deckers. Beiden als onderzoeker verbonden aan het Alzheimer Centrum Limburg in Maastricht.

Alzheimer Nederland vertelt in het artikel: In ‘The Lancet’, een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift, verscheen een artikel over gehoorschade en andere risico’s op dementie. Hierin werd gehoorschade als de belangrijkste risicofactor genoemd. Het artikel in de Lancet keek naar alle risico’s. De hoeveelheid bewijs verschilde wel. Waar er vele tientallen onderzoeken zijn gedaan naar bijvoorbeeld het effect van roken, hoge bloeddruk en weinig bewegen, daar waren er slechts drie kleine onderzoeken naar het effect van gehoorschade. Dr Köhler: “Dit soort kleine studies zijn berucht om de gevoeligheid voor verbanden die op toeval berusten. Daarom vond ik het nogal voorbarig dat dit risico al zo prominent werd genoemd.” Het is te vroeg om gehoorschade uit te sluiten als risicofactor. “Er zijn theorieën die voor, of juist tegen het verband pleiten.”, vervolgt Köhler. ”Het kan bijvoorbeeld zijn dat mensen door doofheid minder deelnemen aan het sociale leven. En je hersenen actief houden, door onder andere sociale activiteiten, kan het risico op dementie kleiner maken. Aan de andere kant kan het ook zijn dat de hersengebieden die betrokken zijn bij het gehoor, al in een zeer vroeg stadium worden aangetast door dementie. In dat geval zal doofheid behandelen met bijvoorbeeld een gehoorapparaat geen enkel nut hebben.”

Onderzoek

Dr. Deckers vult aan. “Tja, ik zeg altijd: baat het niet, dan schaadt het niet. Minder horen is gewoon erg vervelend. Je kunt moeilijker meedoen met gesprekken en in het verkeer kan het zelfs gevaarlijk zijn. Dus ook als het niks doet met je risico op dementie zou ik gehoorschade behandelen of beter, zoveel mogelijk proberen te voorkomen.” Toch willen onderzoekers en artsen graag weten of gehoorproblemen echt een risico vormen, om daarmee de voorlichting aan mensen te verbeteren. Deckers: “Daarom is er vorig jaar in de VS ook een groot onderzoek gestart met 850 deelnemers. De resultaten daarvan worden in 2022 verwacht.”

Meer weten? Lees het hele artikel op Alzheimer Nederland, de bron van dit bericht.

Relevante links

Publicatiedatum: 04 juli 2019