Tentoonstelling 'I m perfekt' over verschillen en overeenkomsten tussen mensen met én zonder beperking

Jan Anoniem en Pulchri Studio organiseert een 'Sociaal Duurzame Tentoonstelling': I · m · perfekt. De opening vindt plaats op zaterdag 7 september 2019 om 17.00 uur in de Tuingalerie van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 in Den Haag. Tijdens de tentoonstelling I · m · perfekt illustreert de kunstenaar hoe de verschillen en overeenkomsten zijn tussen mensen met en zonder beperking in een in een Sociaal Duurzame Samenleving©. De opening en de expositie zijn toegankelijk voor slechthorende, dove, blinde en slechtziende mensen. De opening van de expositie wordt prikkelarm gehouden.

Prikkelen

De tentoonstelling is geheel gericht op de zintuigen en het non-verbaal communiceren. De kunstenaar noemen we gemakshalve Jan Anoniem, omdat hij er alles aan doet om zoveel mogelijk vooroordelen, veronderstellingen en prikkels rondom en tijdens deze tentoonstelling te vermijden. De tentoonstelling is voor iedereen bedoeld, maar met name voor mensen met een zintuigelijke aandoening of voor hen die willen ervaren wat het is als een van de zintuigen tijdelijk zijn uitgeschakeld. Jan vindt het jammer dat je kunst bijna nooit mag aanraken. Daarmee gaat een deel van de ervaring verloren. Vaak is het gebod noodzakelijk, en daarom gaat Jan met deze expositie de uitdaging aan om alle zintuigen – niet alleen het zicht – te prikkelen.

Samenbrengen

De tentoongestelde objecten zijn gebaseerd op regels uit “Also sprach Zarathustra” van Friedrich Nietzsche. De werken zijn vervaardigd uit duurzaam verkregen materialen en Jan hoopt ook met dit concept een sociale duurzaamheid te creëren. Een duurzaamheid die sociaal is omdat het mensen – al dan niet zintuiglijk beperkt – probeert door middel van een interactieve beleving van de kunst bij elkaar te brengen. Bovendien is het doel kunstvoorwerpen zintuiglijk anders te beleven zodat de cognitieve dissonantie gereduceerd wordt. “Wat het zintuig voelt, wat de geest waarneemt, het is nooit een doel voor zichzelf.”

Cadeau

Jan heeft er lang en diep over nagedacht hoe je een tentoonstelling zo kunt maken dat men vanzelf langer blijft. Dat kan haast niet anders dan het werk anders te laten ervaren, zodat het ook de nodige vragen oproept. Jan zal zelf dagelijks bij de tentoonstelling aanwezig zijn om uitleg te geven op vragen. De aanleiding voor deze tentoonstelling was zijn 40ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan wilde hij zichzelf een cadeau geven in de vorm van een zinnenprikkelende expositie.

Hij wil niet zeggen komt dat zien, maar komt dat ervaren. De tentoonstelling wordt gehouden in de Tuingalerie, vanaf 7 september tot en met 1 oktober. Meer weten? Hier vind je de originele uitnodiging.

Bron: Pulchriblad 2/2019 & Jan Anoniem

Relevante links

Publicatiedatum: 14 augustus 2019