Tentoonstelling Horen, zien en voelen nu te zien in Valkenburg

In Museum Valkenburg is van 28 januari tot en met 14 april 2024 de tentoonstelling ‘Horen, zien en voelen’ te zien. Niet alleen voor ziende mensen, maar ook voor bezoekers met een visuele- of auditieve aandoening. Kunstenaar Dyon Scheijen  (tevens klinisch fysicus en audioloog) plaatst levensgrote kunstwerken op de wanden. Alleen visueel al indrukwekkend. Dieprood en andere kleuren. Maar ook mensen met een gehoorbeperking kunnen er plezier aan beleven. Want verrassend genoeg speelt de menselijke stem een belangrijke rol.

De tentoonstelling biedt kunstwerken waar bezoekers voor kunnen staan. Ze kunnen hun eigen stem beluisteren die daarna langzaam verdwijnt in het doek. Dyon: "Want mijn kunstwerk absorbeert het geluid van de stem op een bijna magische manier.” “Horen is meer dan geluid dat via de oren binnenkomt. Het is akoestisch absorberende kunst in harmonie met de omgeving,” legt Scheijen uit. Hij is als klinisch fysicus-audioloog werkzaam bij Zorggroep Adelante in Heerlen en ziet dagelijks patiënten, zowel kinderen als volwassenen, met een gehooraandoening. Ze zijn een bron van inspiratie. Kan hij vanuit zijn kunstenaarschap iets voor hen betekenen? Hij meent van wel. “Vanuit mijn werk houd ik van een combinatie van wetenschap en kunst,” zegt hij. In de expositie in Museum Valkenburg zijn de werelden van kunst en wetenschap samengebracht.

Akoestische panelen

Scheijen ziet als klinisch fysicus-audioloog vaak dat in de huidige moderne interieurs een slechte akoestiek aanwezig is. Harde vloeren, gladde wanden, een grote glazen pui over een gehele wand maakt dat er een enorme weerkaatsing is van geluid. Met behulp van zachte materialen, of akoestisch absorberende doeken, kan de akoestiek verbeterd worden. En kunst op akoestisch absorberende doeken kan een oplossing zijn, meent hij. Als concrete uitwerking van zijn ideeën ontwerpt hij grote stijlvolle doeken als kunstwerk waarbij de enorme oppervlakte een bijzondere functie heeft. Als akoestisch absorberend materiaal wordt schapenwol gebruikt.

Tijdens deze tentoonstelling zie je ook werk van Charles Eijck (die op vroege leeftijd doof werd) en van Jan van Genk (Dorst 1939, doof geboren)

Kortom: Kunst voor mensen met een beperking. Daarom zijn ook uitgenodigd: Hoormij∙NVVS, de Stichting Ushersyndroom, het Oorfonds en de Stichting Ogen en Oren Tekort (zintuiglijke beperking).  

Praktische informatie

Locatie

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
Valkenburg aan de Geul
T +31 43 601 63 94

Publicatiedatum: 28 januari 2024