Tastbaar geluid in tentoonstelling 'The Body Imitates the Landscape'

Kun je luisteren met je hele lichaam in plaats van alleen met je oren? Kunstenaar Adi Hollander onderzoekt tastbaar geluid. Van 16 november – 1 december 2019 presenteert Zone2Source haar werk in de tentoonstelling 'The Body Imitates the Landscape'. Een interactieve geluidsinstallatie, met muziek van de componist Claudio F. Baroni, biedt bezoekers een nieuwe zintuigelijke ervaring van geluid in vibrerende vorm. Voor slechthorenden, doven en andere geïnteresseerden biedt de kunstenaar gratis workshops aan. De tentoonstelling in Het Glazen Huis van Zone2Source in het Amstelpark in Amsterdam is ingericht als een elektronische klanktuin naar Japans model.

Objecten bestaande uit waterbedden en banken zetten geluid via 180 speakers om in trilling. Rimpelingen van geluid komen hoorbaar, voelbaar en zichtbaar uit de vibrerende modules. Door niet alleen te luisteren met de oren, maar vooral te voelen, ervaart de bezoeker een bijzondere relatie met het object en de muziek, zoals twee mensen dat voelen als ze een geheim delen.

Kunstenaar is zelf slechthorend

Hollander´s werk wordt voortgedreven door haar eigen slechthorendheid en het verlangen andere aspecten van geluid te onderzoeken die kunnen worden gevoeld maar niet gehoord. 'The Body Imitates The Landscape' is onderdeel van haar doorlopende onderzoek naar de materialiteit van geluid en het vermogen van het brein van een dove om vibraties op dezelfde wijze te herinneren en archiveren als een horend persoon dat doet met geluid. Hollander toonde eerder werk bij Zone2Source in de groepsexpositie Resonant.

Muziek

Componist Claudio Baroni is net als Hollander geïnteresseerd in de fysieke aanwezigheid van geluid. Voor de installatie schreef hij muziek, uitgevoerd door het MAZE ensemble.

Tentoonstelling

Gedurende drie weekenden, van vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur is de tentoonstelling geopend. Kunstliefhebbers, families, kinderen, senioren en parkbezoekers zijn welkom om binnen te stappen, op de installaties te liggen en het plezier te ervaren van het fysiek luisteren naar muziek in een digitale oase van geluid.

Workshops voor iedereen die geluid wil voelen

Op doordeweekse dagen (18 tot 21 en 25 tot 28 november 2019) geeft Adi Hollander gratis workshops aan geïnteresseerden die tastbaar geluid willen ervaren. Iedereen is welkom om te experimenteren met het zintuigelijk vermogen om geluid te ervaren. De workshops worden aangepast aan de interesse van de deelnemer(s). Slechthorende mensen kunnen weer de vreugde voelen van luisteren naar muziek en muzikanten kunnen nieuwe ideeën over hun muziek opdoen. En zo zijn dove mensen welkom om hun eigen stem of die van naasten te voelen en om nieuwe geluiden te leren herkennen via trilling. De workshops zijn nadrukkelijk niet alleen voor mensen met een gehoorbeperking. Iedereen is, na aanmelding, welkom om totaal nieuwe luister- en hoorervaringen op te doen.

Zone2Source

Dit project vindt plaats in het kader van het programma waarin Zone2Source, als platform voor kunst, natuur & technologie, samen met kunstenaars multi-zintuigelijke ervaringen van onze omgeving onderzoekt.

The Body Imitates the Landscape

Openingtijden : 16 november – 1 december 2019
Vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 13:00 – 17:00 uur
Locatie: Zone2Source, in het Glazen Huis, Amstelpark, Amsterdam
Toegang: vrij
Workshops: Weekdagen van 18 – 28 november 2019. Op afspraak via info@zone2source.net  

Meer informatie: zone2source.net/adihollander  

Bron: Zone2Source

Publicatiedatum: 21 november 2019