Roep om transparante mondkapjes steeds luider: communicatie voor slechthorenden en doven onmogelijk

Tijdens de persconferentie van premier Rutte op 6 mei 2020 werd een versoepeling van de corona-maatregelen aangekondigd. Het houden van 1,5 meter afstand blijft gelden. Per 11 mei gaan basisscholen, speciaal onderwijs , bibliotheken en de kinderopvang weer open. Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken en buiten sporten mag. Het dragen van mondkapjes is in sommige gevallen verplicht. En dat geldt in ieder geval vanaf 1 juni 2020 voor het reizen met het openbaar vervoer. Bij slechthorende en dove mensen wordt de roep om een transparant mondkapje steeds luider. Anders is het voor hen onmogelijk om te communiceren. Hoormij∙NVVS onderzoekt samen met Hoorexpert de mogelijkheden.

Wil Verschoor, directeur Hoormij∙NVVS: "Bij een inclusieve samenleving horen transparante mondkapjes. Met dichte maskers kunnen slechthorende en dove mensen niets meer zien. Bij gebrek aan het mondbeeld is liplezen en dus communicatie onmogelijk. Voor dove mensen geldt tevens dat gezichtsuitdrukkingen bij gebarentaal horen, dat geeft betekenis aan de gebaren. Het dragen van een ondoorzichtig mondkapje belemmert de communicatie." Ook de Belgen maken zich hier hard voor en produceren zelf transparante mondmaskers. Het ontwerp is nu gratis online te vinden. Je kunt ze dus zelf maken.

Produceren

In samenwerking met Hoorexpert onderzoekt Hoormij∙NVVS de mogelijkheden om de transparante mondkapjes te laten produceren. Het is van belang dat zoveel mensen deze dragen. Of dat je ze in ieder geval kunt aanbieden op een contactmoment, zoals bij de kapper. Daarnaast werkt Hoorexpert hard aan een betrouwbare lijn beschermingsproducten voor professionals. Audiciens en audiologen (e.a.) zijn namelijk verplicht om gebruik te maken van gecertificeerde mondkapjes. 

Stickers om kenbaar te maken dat je moeite hebt met verstaan

Wat al wel mogelijk is om aan te geven dat je moeite hebt met verstaan. Er is een breed aanbod stickers van Limited Hearing. Ook is er een variant die op textiel te gebruiken is. Deze zijn eenvoudig aan de mondkapjes te bevestigen en geeft u duidelijk aan dat u moeite heeft uw gesprekspartner te verstaan. Stickers zijn te bestellen via de website van World Wide Visible.

Bewustwording

Hoormij∙NVVS benadrukt dat de 1,5 meter samenleving het leven van mensen met een gehooraandoening en hoortoesteldragers voor nog grotere uitdagingen stelt dan normaal al het geval was. Wees je ervan bewust dat:

  • slechthorende en hoortoesteldragers niet verstaan wat je zegt en je nog duidelijker moet communiceren. De afstand, het bereik van een hoortoestel, mondkapjes en de schermen bij onder meer winkels bemoeilijken de communicatie.

Lees ook:

Publicatiedatum: 11 mei 2020