Realisten Academie ondersteunt jongeren met een beperking naar passend werk

De ‘Realisten Academie: de inclusie-makers’ is voor jongeren (14-27 jaar) met een beperking. Het kan voor hen lastig zijn een passende baan te vinden. De Realisten Academie ondersteunt hierbij. Door deelname krijgen ze een realistisch beeld van hun talenten en mogelijkheden, ze ontwikkelen zichzelf op zowel persoonlijk als professioneel vlak en vergroten hiermee hun baankansen.

Met training en begeleiding bereiden ze de Realisten voor op het geven van pitches en voorlichtingen. Jongeren kunnen zich hiervoor individueel aanmelden. Tevens kan de Realisten Academie trainingen op onderwijsinstellingen verzorgen. Data en tijden worden met de onderwijsinstelling afgestemd. 

Twee certificaten

In het traject (dat voor deelnemers zes maanden duurt en 3,5 uur per week in beslag neemt) worden jongeren opgeleid tot Realist. Ze krijgen een basistraining, intervisiesessies en een keuzeprogramma bestaande uit verschillende modules. Bij verschillende instanties gaan de Realisten het gesprek aan over het leven en werken met een beperking. De toehoorders van (onderwijs)instellingen en bedrijven worden zich hierdoor meer bewust van hun ervaringen en krijgen meer begrip en inzicht in hun kansen en mogelijkheden op het maken van een succesvolle entree tot de arbeidsmarkt. Tevens krijgen de jongeren een plek binnen een regionale ‘Kweek-Pool’. In deze kweek-pool delen jongeren persoonlijke ervaringen, netwerken en (baan)ingangen met elkaar en moedigen elkaar aan. Na afloop ontvangen deelnemers twee certificaten:

  • het nieuwe landelijke VWS-MDT-certificaat
  • en het vrijwilligers- Europass-certificaat.

Duurzame regionale impact

  • Jongeren met een beperking ontwikkelen binnen de Realisten Academie hun 21e vaardigheden door het volgen van trainingssessies en intervisie-momenten. Ook bouwen ze aan hun sociaal kapitaal: als Realist (deelnemer van de Academie) vergroten ze hun persoonlijke en zakelijke netwerken.
  • De Realisten activeren met hun inspirerende en prikkelende verhalen anderen binnen hun regio (werkgevers, onderwijs, peers, HR-studenten enzovoort) hun verantwoording te nemen.
  • Deelnemers van de Realisten Academie worden versterkt en in hun kracht gezet door werkgevers en studenten binnen het onderwijs (mbo/hbo-onderwijs met Human Resources-studierichtingen). Zo werken we aan een pragmatische invulling van inclusie.
  • De kweek-pools hebben een alumni-functie en zijn blijvend aanwezig binnen de regio’s. Het zijn en blijven ontmoetingsplekken voor de deelnemers; voor inclusie-makers.

Lees meer over de landelijke aanpak met regionale impact.

Maatschappelijke diensttijd

De ‘Realisten Academie: de inclusie-makers’ is een MDT-project. MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Deelnemers ontdekken hun talenten en doen tegelijkertijd iets voor een ander. Ook doen de deelnemers nieuwe contacten op en maken onze samenleving sterker.

Meer informatie

Heb je vragen over wat de mogelijkheden zijn? Bekijk onze website of neem direct contact op via Realistenacademie. 

Meer informatie: Realisten Academie

Publicatiedatum: 15 augustus 2023