Prikkelarm Circus voor het eerst in Europa

Utrecht beleeft de Europese primeur van een prikkelarme circusvoorstelling! Hoort het circus niet juist de zintuigen te prikkelen? Jazeker, maar sommige mensen die erg prikkelgevoelig zijn, kunnen normaal gesproken niet van het circus genieten. Daarom ontwikkelde het Nationaal Zorgcircus samen met de Stichting Onbeperkt Genieten en Magic Circus deze voorstelling. Waar? In de Magic Dome Circustent bij Station Utrecht Terwijde op 1 november 2019 om 16.00 uur.

Foto: Piet-Hein Out

Prikkelarm

De reguliere circusvoorstelling TWIST! van Magic Circus, het Nederlands Stadscircus wordt aangepast aangeboden. Alle harde knallen zijn eruit, het geluidsniveau is lager en stroboscopische lichteffecten worden vervangen door andere rustige lichtstanden. De lengte van de prikkelarme voorstelling is teruggebracht tot 45 minuten zonder pauze. Een overvolle tent is onmogelijk, het circus verkoopt slechts de helft van het totale aantal kaarten. Een stilteruimte is niet aanwezig, maar bij aankomst kunnen bezoekers wel direct plaatsnemen in de circustent om aan de omgeving te wennen.

Inclusiviteit

Samen met het Nationaal Zorgcircus streeft Magic Circus naar sociale inclusiviteit. Onder het motto ‘Circus voor iedereen!’ worden speciale voorstellingen gegeven voor ouderen, gehandicapten, blinden, maar ook via de reguliere voorstellingen verbeterd men de leefbaarheid van stadswijken. In Nederland zijn er 6 miljoen mensen die in meer of mindere mate hinder ondervinden van de vele prikkels in onze samenleving. Als gevolg van onder andere hersenletsel, HSP, burn-out en autisme. Toen het circus eerder dit jaar een mailtje kreeg van een moeder met een autistische zoon die heel graag naar het circus wilde, maar waarvan zij wist dat deze het niet aan zou kunnen vanwege de vele prikkels ondernam men actie.  Na een voorbereidend onderzoek in samenwerking met de Stichting Onbeperkt Genieten is er gekeken hoe men de voorstelling zo prikkelarm mogelijk kon maken zonder de magie van het circus aan te tasten. Er is humor, acrobatiek, poëtische momenten, koorddans en zelfs een acrobate die op flessen loopt. De verbazing, de charme en de gezelligheid van het circus zijn gebleven.

Onmogelijk in Amsterdam

In eerste instantie wilde het circus de voorstelling geven in de hoofdstad. De enorme verhoging van gemeentelijke lasten door de Amsterdamse gemeenteraad maakte het echter voor het circus financieel onmogelijk om een voorstelling te geven waarbij maximaal de halve capaciteit ingezet kan worden. Daarom koos men voor het centraal in het land gelegen Utrecht en voor een locatie buiten het drukke centrum die toch goed bereikbaar is.

Informatie en kaarten

Europa’s eerste prikkelarme circusvoorstelling wordt mede mogelijk gemaakt met financiering door programma Klein Geluk van FNO. Kaarten kosten slechts €15,- per persoon. De reguliere kortingsbonnen van Magic Circus zijn ook geldig voor deze voorstelling. Reserveren is mogelijk via www.prikkelarmcircus.nl

Bron: Prikkelarm Circus

Publicatiedatum: 30 september 2019