Nieuwe Donorwet per 1 juli 2020, met ondertiteling en NGT

Sinds 1 juli 2020 is er een nieuwe Donorwet. Iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder komt in het Donorregister. Hier vul je in of je wel of geen orgaandonor wilt worden.Je kunt ook invullen dat iemand anders voor jou beslist.Bijvoorbeeld je partner, familie of een goede vriend of vriendin. Er is een video met uitleg beschikbaar mét ondertiteling en in NGT, speciaal voor mensen met een auditieve aandoening.


Het is belangrijk om een keuze in te vullen.En je keuze te bespreken met je partner, familie of vrienden.Dan weten zij of je na je overlijden orgaan- en weefseldonor wilt worden.

Wat gebeurt er als je niets invult?

Vul je geen keuze in? Dan krijg je nog een brief zodat je het niet vergeet.De brief wordt verstuurd in de periode september 2020 tot maart 2021.Als je niets invult, komt bij je naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan.Je organen en weefsels kunnen na je overlijden dan naar een patiënt gaan.De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met je familie.

Registeren of meer informatie

Op Donorregister kun je met je DigiD je keuze invullen, bekijken of veranderen.Je kunt ook op een papieren formulier je keuze invullen.
Heb je al een keuze ingevuld? Dan hoef je niets te doen.Dan staat je keuze in het Donorregister. Ook vind je op deze site meer informatie.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, DonorregisterPublicatiedatum: 06 juli 2020