Nieuw boek over de geschiedenis van doven

Maken gebarentolken plaats voor apps en ontlenen doven hun identiteit in de toekomst niet meer aan gebarentaal? Deze vragen worden actueel net nu, na een paar decennia strijd, de Eerste Kamer de Wet Erkenning Nederlandse Gebarentaal met algemene stemmen heeft aangenomen en gebarentolken gemeengoed worden. Deze biografie geeft niet alleen een fascinerend portret van een dove belangenbehartiger, maar schetst ook de geschiedenis van doven in Nederland van na de Tweede Wereldoorlog. Het laat zien hoe een dove branieschopper de dovengemeenschap op de kaart gezet heeft.

Consequent heeft Johan Wesemann (1944) al die jaren dezelfde missie gehad. Zijn strijd was er een voor gelijkwaardigheid en respect, gevoed door een groot rechtvaardigheidsgevoel. Onvermoeibaar heeft hij zich 100 procent ingezet voor hetverbeteren van de positie van mensen met een beperking en voor doven.

Gelijkwaardigheid

Hij voelde zich in zijn jeugd miskend en minderwaardig behandeld door veel horenden. Naast frustratie en boosheid maakte dit enorm veel energie bij hem los. Hier moest een einde aan komen. Om de positie van doven te verbeteren zijn goed onderwijs, erkenning van de Nederlandse Gebarentaal, tolken en onder andere technische voorzieningen onontbeerlijk. Maar ze dienen slechts één doel: gelijkwaardigheid.

Dovengemeenschap

Dankzij deze middelen verbeteren de kansen van doven. Johan zag en ziet hierin een taak voor de overheid. De strijd tegen horenden, de macht van de doveninstituten en de politieke onwil maakten hem tot een rebel. Zijn sterke persoonlijkheid, zijn strategisch inzicht, charme en gedrevenheid hielden hem overeind. Dit boek laat zien hoe Johan Wesemann gevormd is door de dovengemeenschap en hoe hij de dovengemeenschap mede heeft gevormd.

Zoektocht

Zijn levensverhaal is een zoektocht naar zijn eigen identiteit en de worsteling om volwaardig mee te doen in een horende samenleving. Het laat zien hoe een dove jongen die zich niet serieus genomen voelt zich door wilskracht en een groot rechtvaardigheidsgevoel weet op te werken.

Over Peter van Veen

Peter van Veen schreef meerdere boeken over de geschiedenis van doven, onder andere ‘Verhaal halen bij doven’ (tweede druk 2014). Hij was werkzaam als hoofd PR en Communicatie bij de Koninklijke Effatha Guyot Groep. Peter van Veen heeft een eigen adviesbureau.

Het gesprek is ook via Youtube te bekijken.

Bestellen

Branieschopper in een stille wereld - Johan Wesemann en zijn strijd voor de emancipatie van doven –een geschiedenis
Het boek kost € 20,- [ISBN 9789492333407]. Bestel bij voorkeur bij uw lokale boekhandel.Online verkrijgbaar bij Bol.com en Libris.

Bron: Van Tricht Uitgeverij

 

Publicatiedatum: 14 december 2020