Nieuw boek over de bijzondere familiegeschiedenis van de doofstomme Hilletje

Het boek 'Hilletje' - van de hand van Annemarie Spoor-van der Eeerden - is een geromantiseerde familiegeschiedenis, gebaseerd op historisch bronnenonderzoek en het eerste - van een opzichzelfstaand deel - uit de trilogie over het leven van doven en slechthorenden. Aan het einde van de negentiende eeuw beschouwde een zeer conservatieve dominee in het pittoreske dorpje Ransdorp gehandicapten als kinderen van de duivel en zaaide angst en wantrouwen onder de vrome bewoners. Hilletje, een doofstom meisje, werd hierdoor verstoten en bespot.

Van haar opa leerde zij gebarentaal. Haar enige houvast was haar familie en die liet haar uiteindelijk, noodgedwongen, vertrekken naar het Instituut voor Doofstommen in Groningen. Op het instituut leerde ze spreken, lezen en schrijven volgens de methoden uit die tijd. Ze maakte vriendinnen en legde andere fijne contacten. Ondanks dat Hilletje gelukkig en in haar element was, bleven verdriet en tegenslag haar achtervolgen en brak haar hart telkens een beetje meer. In het heden worden stoffelijke resten gevonden op het terrein van het voormalig Instituut voor Doofstommen, het lijkt te gaan om een misdrijf dat werd gepleegd in de tijd van Hilletjes verblijf aan het instituut. Jenny, een eigenwijze jonge vrouw, wil weten wat er gebeurd is en gaat op onderzoek uit om de identiteit te achterhalen van deze persoon.

Over de auteur

Als kind was Annemarie al dol op schrijven. Een schrijfster in de dop, volgens de lerares op de basisschool. Ze schreef columns voor een regionale krant en in een magazine. Op advies van haar man is zij begonnen aan Hilletje. Hilletje was de zus van haar overgrootvader. Al een paar generaties lang zit er doofheid in haar familie, ook zij is doof. Iedere generatie ging daar op z’n eigen manier mee om. Met dit eerste boek in een drieluik probeert zij meer te vertellen over hoe het is om te leven in stilte en hoe de buitenwereld daarmee omgaat- en ging.

Bestellen

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij aquaZZ | ISBN 978 94 93023 95 6 | Prijs € 19,00. Het is te bestellen via de boekhandel of online via bijvoorbeeld Bruna of Bookspot.

Bron: Uitgeverij aquaZZ

Lees ook:

Te maken met gehoorverlies in de familie? Laat je onderzoeken

Publicatiedatum: 04 augustus 2021