Nieuw boek: de dove kluizenaar

Een roman van auteur René Coenradie over het eigenzinnige leven van Josje, de liefde, het leven en de dood. Over de moeder van Josje, die de moeder van Josje niet was. Over Martijn, die een last met zich meedroeg, en over Juan, de vader van Carlos. Tot slot over Carlos zelf, die 'De dove kluizenaar' schreef voor Josjes. Een roman geschreven in het jaar 2020, het jaar waarin veel aandacht voor de Nederlandse Gebarentaal.

'Klopt,' zei Josje, 'dat ben ik ook, een dove kluizenaar.Doof geworden in de nacht terwijl ik sliep en een dove kluizenaar is voor de buitenwereld nog erger dan enkel een kluizenaar.Maar de buitenwereld was mijn wereld al niet meer. Mijn wereld is hier in dit huis, met mijn boeken en mijn kluis met geld.Alhoewel zo veel geld in mijn situatie ook verschrikkelijk is.Ik heb gedacht aan de vuilniszak en de container, maar uiteindelijk werd het het casino. 

Levenslang en pas stil op mijn stervensuur

De als kluizenaar levende hoofdpersoon Josje zegt over plotsdoofheid en tinnitus (oorsuizen): ‘Ik zal nooit meer in mijn leven muziek horen, maar ook nooit meer een normaal gesprek kunnen voeren. Bovendien moet ik accepteren dat ik ondanks dat ik niets meer hoor toch vierentwintig uur per dag een hoofd vol herrie heb. Dat is levenslang en pas stil op mijn stervensuur.Nu ben ik dagelijks bezig met de vraag hoe lang levenslang kan zijn als je weet dat je levenslang hebt.’

Over de auteur

René Coenradie is geboren in Rotterdam (1955) en sinds enkele jaren woonachtig aan de Costa Blanca in Spanje. Vóór zijn emigratie naar Spanje was hij werkzaam als pianist, begeleider, cabaretier, componist, pianoleraar, vakleerkracht muziek, leraar basisonderwijs/middelbaar beroepsonderwijs. Tot 2000, het jaar waarin hij plotsdoof werd. ‘Ik schrijf zoals ik componeerde, maar zonder muziek en enkel tekst. In stilte, als een fermate op de rust!’

Eerder verschenen boeken:

  • Wel doof, niet ziek! (2015) Een autobiografische roman over doof zijn en niet gehoord worden.
  • Lieve tolk (2015) Geschreven voor schrijftolken en biedt inzicht in hoe de geleverde tolkdiensten beleefd worden door de tolkgebruiker en hiermee de kans om hun dienstverlening verder te optimaliseren.
  • Je weet wel waarom (2016) Een autobiografische roman over machtsspelletjes, het afbrokkelen van de saamhorigheid binnen het gezin, doofheid, en seksuele identiteit.

De dove kluizenaar bestellen

Het boek is onder andere hier te bestellen. [ISBN: 978-90-824742-3-7] 

Publicatiedatum: 10 december 2020