Met een auditieve aandoening werken bij de Belastingdienst

Tijdens de maandelijkse introductiedagen in het Rijkskantoor de Knoop in Utrecht werden 260 nieuwe medewerkers van de Belastingdienst beëdigd als rijksambtenaar. Zo ook Sharda Janki (53). Zij heeft een auditieve beperking, en ontmoette haar nieuwe collega’s op 8 en 9 mei 2023 voor het eerst.

Bron en Beeld: Belastingdienst

Sharda werkt als behandelfunctionaris voor het Belastingkantoor Den Haag. “Natuurlijk moet je met een auditieve beperking soms knokken voor je positie, toch voel ik nooit een extra druk om mij te bewijzen. Na mijn inwerkperiode bij de Belastingdienst heb ik ook gewoon per brief en mail contact met burgers.”

Hartverwarmende ontvangst

Sharda startte op 1 mei 2023 bij de Belastingdienst bij TalentWerkt!. Dit is een dienstonderdeel van de Belastingdienst dat medewerkers met een arbeidsbeperking vanuit hun individuele talenten in een passende functie begeleidt en verder laat groeien. Op 1 mei 2022 trad zij als uitzendkracht in dienst bij Switch. Dit is de voorganger van TalentWerkt!. “De omgang met collega’s was vanaf de start hartverwarmend”, zegt Sharda. “Ik stap gewoon op mensen af, vooral de individuele gesprekken zijn voor mij waardevol. Zo kan ik het beste in mijzelf naar boven halen en veel leren in een nieuwe omgeving.” Sharda werkt voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting, een heffingskorting voor een werkzame alleenstaande ouder met een kind, jonger dan 12 jaar. “Ik wil alles over de regeling leren voor het contact met deze alleenstaande ouders. Daar helpen collega’s geweldig bij.”

Positieve levensgenieter

Tijdens de introductiedagen neemt Sharda actief deel aan de interactieve sessies. Ze voelt zich als een vis in het water tussen collega’s van andere afdelingen en locaties. Tijdens een spel over de historie van de Belastingdienst geeft ze in haar groep druk aanwijzingen welke foto’s behoren bij historische momenten voor de Belastingdienst tussen 1806 en 2022. Later neemt ze stelling in een spel over het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid als nieuwe medewerker. “Denken vanuit vertrouwen en nieuwsgierigheid in mensen zijn mijn uitgangspunt”, vertelt Sharda. Haar collega Renuka Sewnarain, die ook de introductie volgt, beaamt dit. “Sharda is een positieve levensgenieter, en zeer meelevend. Zij geeft mij vaak zinvolle adviezen, die ik zowel in mijn werk als privé graag gebruik.” Ze kennen elkaar al een jaar vanuit Switch en hebben een hechte band. “Ik voel mij thuis in deze groep met zes directe collega’s”, verduidelijkt Sharda.

”Een heel normaal, interessant werkend leven”

Energie voor haar nieuwe baan bij de Belastingdienst haalt Sharda uit haar hobby’s. Twee à drie keer per week staat ze in de sportschool, ook wandelt ze veel in de natuur. Rust vindt ze in het schilderen en met haar gezin. Sharda is getrouwd en heeft twee studerende kinderen, een dochter (22) en zoon (19). “Daarnaast heb ik een rijk sociaal leven, waarbij ik inspiratie opdoe als ik met vriendinnen op pad ben. Een heel normaal leven dus”, concludeert zij lachend. “En dat is wat mij ook binnen de Belastingdienst te wachten staat. Een normaal, interessant werkend leven."

Lees ook:

Publicatiedatum: 24 mei 2023