Ménière patiënten van harte welkom bij promotie KNO-arts Babette van Esch in Leiden

Op 15 oktober 2020 promoveert in Leiden KNO-arts in opleiding Babette van Esch. Deze promotie is verplaatst in verband met de corona-crisis en zou in eerste instantie in april plaats vinden. De titel van haar proefschrift is Menière's disease: clinical aspects, diagnostic tests and interventions. Van Esch beschrijft in haar proefschrift de verschillende presentaties en het natuurlijk verloop van de ziekte van Ménière en hoe het onderscheid te maken is met andere evenwichtsaandoeningen. Ze geeft uitleg over de (weinige) testen die er zijn om Ménière en late gevolgen met meer zekerheid vast te stellen. En tenslotte is er aandacht voor werkzame behandelingen. Zij nodigt geïnteresseerde patiënten uit om haar 'lekenpraatje' bij te wonen, waarin zij haar bevindingen in 'gewoon Nederlands' uitlegt. Het tijdstip en de plaats hiervan zijn nu nog niet bekend, maar is na te vragen via evenwicht@stichtinghoormij.nl

De ziekte van Ménière kenmerkt zich door spontane draaiduizeligheidsaanvallen, gehoorverlies, oorsuizen en drukgevoel in het oor. Er is een grote variabiliteit in het beloop en er is nog veel onbekend over de diagnostische waarde van evenwichtstesten en de effectiviteit van behandelingen. Wat is de leeftijd van openbaring van de ziekte, hoe vaak komt een tweede vorm van duizeligheid voor? Zijn er symptomen te identificeren waarmee Ménièrepatiënten zich onderscheiden van migraineuze duizeligheid dan wel van duizeligheidsaanvallen zonder begeleidende verschijnselen? Wat is de diagnostische waarde van de video-head impulse test (vHIT) bij patiënten met duizeligheid? Zien we vaker een afwijkende vHIT bij Ménièrepatiënten in verder gevorderd stadium? En welke behandeling is effectief? In dit proefschrift is een antwoord gezocht op deze vragen.

Ben je of ken je iemand met de ziekte van Ménière? Op 15 oktober 2020 kun je (afhankelijk van de situatie rondom de corona-crisis) het 'lekenpraatje' van Babette bijwonen. Het 'lekenpraatje" is voorafgaand aan de eigenlijke promotie.

De promotie vindt plaats om: Nog onbekend
Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
Promotor: Prof.dr. P.P.G. van Benthem

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Onderzoeksresultaten

De vragen zijn beantwoord met patiëntgegevens van het Apeldoorns Duizeligheidscentrum, een samenwerking tussen de KNO-heelkunde en de neurologie. De gegevens laten zien dat de ziekte zich vooral openbaart op middelbare leeftijd, bijna één derde van de patiënten heeft een tweede vorm van duizeligheid en er zijn geen symptomen waarmee onderscheidt van migraineuze vertigo of patiënten met alleen duizeligheidsaanvallen gemaakt kan worden. De vHIT blijkt een goede eerste test voor onderzoek naar uitval van het evenwichtsorgaan. Er werd niet vaker een afwijkende test uitslag van de vHIT gezien wanneer werd gekeken naar het stadium van de ziekte. Er blijkt geen effectiviteit voor betahistine en positieve druk therapie. Injecties in het (midden-)oor met prednison of het antibioticum gentamicine lijken effectief maar de dosis, injectiefrequentie en duur moeten nog nader worden onderzocht.

Babette Fiebke van Esch werd op 8 september 1987 geboren in Eindhoven. In 2006 behaalde zij haar VWO-diploma aan het St. Bonifatius college in Utrecht. Na afronding van haar studie geneeskunde in 2013, heeft zij naast ervaring als docent anatomie en klinische ervaring bij de cardiothoracale chirurgie in het UMC Utrecht, onderzoekservaring opgedaan bij de KNO-heelkunde. Vanaf november 2014 tot en met december 2016 doet zij wetenschappelijk onderzoek bij het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Per 1 januari 2017 is zij begonnen met de KNO-opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bron: Universiteit Leiden

Publicatiedatum: 08 april 2020