Koptelefoon geeft geluid door aan je schedel via trillende vloeistoffen

Wat als de geluidservaring voor mensen met gehoorverlies te verbeteren is door de toevoeging van een ander element? Designer en muziekproducer Rocco Giovannoni ontdekte dat water de kwaliteit van het geluid flink verbetert. De koptelefoon laat geluid horen via de botten in je gezicht en je schedel, niet via je oren. Dat kan omdat geluiden in feite trillingen zijn die ook op andere manieren naar je oor doorgegeven kunnen worden. Normaal zet een speaker elektriciteit om in bewegende lucht die wij als muziek waarnemen. In dit geval laat een transductor een deel van de headset trillen, waardoor je schedel die trillingen direct naar je gehoor geleiden.

Beeld: Rocco Giovannoni

Doordat de methode met geleiding van trillingen naar het bot het buiten- en middenoor overslaat, is de koptelefoon ook te gebruiken door slechthorende en dove mensen.

InMergo is een headset waar de maker Rocco Giovannoni inmiddels patent op heeft aangevraagd. De koptelefoon is half oktober in Eindhoven bij de Dutch Design Week te zien, maar is de voorbij en komt binnenkort op de markt. InMergo is er in twee vormen: een draagbare koptelefoon met twee units en een helm met een extra rij van drie 'speakers' van je voorhoofd tot je nek.

Ook RTL Nieuws en NU.nl berichten hierover.

Bron: Rocco Giovannoni

Publicatiedatum: 22 oktober 2019