Kitme - een smartwatch, sensoren en een app - biedt grote voordelen voor slechthorenden en doven

Innovatie is soms ook maar een kwestie van het doen van kleine verbeteringen. Een eenvoudige toepassing met sensoren en een computerhorloge biedt grote voordelen voor slechthorende en dove mensen. Alessandra Farris weet als geen ander hoe het is om doof door het leven te gaan. Niet omdat ze zelf niet hoort, maar omdat haar beide ouders doof zijn. Farris zag met eigen ogen wat de struikelblokken in het leven van mensen met een auditieve beperking zijn. Je vergeet bijvoorbeeld dat er een ketel water op het vuur staat, met als gevolg dat die droog kookt, als er al geen ergere dingen gebeuren. Je verwacht een zending van de koerier, maar als je de voordeur niet voortdurend in de gaten houdt, komt je pakketje nooit aan, omdat je de deurbel niet hoort. Farris heeft een aantal van deze ergernissen en risico’s kunnen wegnemen door het doen van een tamelijk eenvoudige uitvinding.

Het levert ook tijdwinst op. Ze heeft, samen met twee voormalige studiegenoten van de Universiteit van Cagliari (Sardinië), een oplossing bedacht waarbij de dove uit zijn geluidloze wereld wordt gehaald op (ook) de momenten dat het erop aankomt.

Smartwatch, sensoren en een app

De techniek achter KitMe, zoals het product heet, is vrij simpel. Het bestaat uit een smartwatch, een aantal sensoren en een app. De sensoren (uitgerust met een plakrand) worden op een geluidsbron geplakt. Onder een geluidsbron wordt alles verstaan dat trilt of geluid maakt, zoals een deurbel, timer van de rookmelder en een waterkoker.De sensoren kunnen overal op. “De enige grens is de verbeelding,” zegt Farris. De geluidsdetectoren, die zo’n twee vierkante centimeter groot zijn, zijn gemakkelijk te verplaatsen en daarmee ook te gebruiken op het werk, school of op een vakantieadres. Het bedrijf IntendiMe brengt KitMe op de markt.

Lees het hele originele artikel op InnovationOrigins 


Publicatiedatum: 04 januari 2021