John Cages maakt muziek zonder geluid

In 1953 bracht de beroemde avant-gardecomponist John Cage een muziekstuk uit met louter stilte. Waarom? Er zat een mooie gedachte achter. De musicus speelt weliswaar niets, maar dat betekent niet dat er ook niets te horen is. En dat is precies waar het om draait. Voor Cage was elk geluid even belangrijk; niet alleen de geluiden die bepaald zijn door zogenaamde muzikale wetten. Op 4 oktober 2019 verschijnt bij het platenlabel Mute een doos met daarin vijf vinylplaten. Titel: Stumm433. Op die platen staan 58 versies van John Cages beroemde stiltestuk 4’33.  Een collector's item dat nu al te bestellen is.

“Wherever we are, what we hear is mostly noise” – John Cage

Mute verdeelt de even­tuele winst onder twee goede doelen: de British Tinnitus Association en Music Minds Matter en een hulplijn voor musici met geestelijke problemen. En voor John Cage (1912-1992) was het ook geen grap toen hij het stuk in 1953 componeerde, al zag hij natuurlijk wel degelijk dat er een humoristische kant aan zat. Beluister Laibach 4'33 op Youtube.

Meer weten? Lees een uitgebreid artikel van het Parool.

Onopzettelijk geluid

John Cage besefte dat op aarde altijd en overal geluiden zijn en dat echte stilte niet bestaat. Zelfs in een geluiddichte ruimte op Harvard hoorde hij zijn bloed ruisen en een pieptoon, vermoedelijk had hij tinnitus. Deze ontdekking bracht hem tot een herdefiniëring van stilte: stilte is onopzettelijk geluid (non-intentional sound). Het Parool wijdde er een artikel aan met de vraag of het een grap is.

Bron: het Parool


Publicatiedatum: 13 augustus 2019