Houd rekening met je slechthorende medemens; gebruik een doorzichtig mondkapje

Heb je je wel eens afgevraagd hoe toegankelijk de gedragsregels tijdens deze corona-crisis zijn voor je slechthorende medemens? Anderhalve meter afstand en vanaf 1 juni 2020 zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Dat blijft voorlopig het advies in verband met de corona-maatregelen. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe ingewikkeld dat is voor slechthorenden? Anderhalve meter is vaak de afstand waarop een hoortoestel niet meer werkt. Bij het dragen van een mondkapje is het mondbeeld niet zichtbaar en is liplezen - en dus communicatie - onmogelijk. Ook de introductie van spatschermen en de afscheidingen van plexiglas bemoeilijken het voeren van een gesprek. Vergelijk het maar met communiceren onder water terwijl je duikbril draagt. Dat is lastig. Hoormij∙NVVS vraagt om meer bewustwording en begrip. 

Draag een transparant mondkapje

Maak het je slechthorende medemens wat gemakkelijker en maak gebruik van een doorzichtig mondkapje. Dan is je mondbeeld beter zichtbaar, blijft liplezen mogelijk en is je mimiek beter te zien.

Er zijn al diverse initiatieven bekend. Let op: Hoormij∙NVVS geeft een aantal opties aan, maar geeft GEEN ADVIES over de kwaliteit of de veiligheid van de de spatschermen of mondkapjes.

Nog 5 tips en aandachtspunten vanuit patiëntenorganisaties:

  • Realiseer je dat op anderhalve meter niet iedereen goed kan horen
  • Leer communiceren door een plexiglas scherm
  • Leer specifieke gebaren of ondersteun je woorden bewust met gebaren
  • Gebruik speech-to-text apps of tik kernwoorden in op tablet of telefoon
  • Zeg of laat zien dat je een auditieve beperking hebt.

Webshop: Mondkapjes inclusief stickers voor Textiel


Deze aanbieding bevat 50 mondkapjes, 50 ml Handgel en 18 Limited Hearing textiel stickers voor textiel. Hiermee maak je duidelijk zichtbaar dat je niet goed kunt horen, waardoor jouw gesprekspartner er beter rekening mee kan houden door langzamer en duidelijk te spreken. Deze stickers zijn uitstekend te gebruiken op mondkapjes!

Ja, ik bestel het actiepakket. Een mondkapje én de stickers.

Ja, ik bestel alleen het stickervel om te laten zien dat ik slechthorend ben

Lees ook:

Publicatiedatum: 30 september 2020