Het Taalmuseum is op zoek naar het mooiste gebaar

Het Taalmuseum organiseert een grootschalige publiekscampagne. Hiervoor vragen zij jou naar je favoriete woord, gedicht, boek, gezegde, zinsnede, webtekst, uitspraak of andere taaluiting. Al deze bijdragen samen vormen een grote verzameling fascinerende stukjes Nederlands die inspiratie vormt voor de invulling van hun festival. Ook de Nederlandse gebarentaal willen zij hierin een mooie plek geven. In hun zoektocht naar de mooiste stukjes Nederlands zijn zij daarom ook op zoek naar de mooiste gebaren. Zou je hen willen laten weten wat jij het allermooiste gebaar vindt

Het Nederlands is springlevend en iedereen draagt hieraan bij op hun eigen manier: dialect, straattaal, nieuwe woorden, leenwoorden, verhaspelingen, fouten, jargon, spelling, grammatica, het maakt allemaal deel uit van het Nederlands. Taal verbindt, verrast en verrijkt. Taal is van en voor iedereen. Dag in, dag uit gebruiken we taal: we halen brood bij de bakker, we kletsen bij met de buren, we luisteren naar de radio. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van het grote aandeel dat taal in hun leven heeft. Het Taalmuseum wil mensen uit heel het Nederlandse taalgebied bewust maken van de belangrijke rol die taal speelt in het dagelijks leven. Het museum wil mensen gedurende de campagne en tijdens het festival, op vrijdag 13 december 2019, na laten denken over taal door hen te verrassen met de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse taal.

Festival

Op vrijdag 13 december viert het Taalmuseum de Nederlandse taal op grootse wijze tijdens De vrolijke viering van het Nederlands. Op deze dag organiseert het museum een feest waarin de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands centraal staan. Tijdens de Viering nodigt het Taalmuseum een aantal spraakmakende sprekers uit hun kijk op het Nederlands te delen. Sprekers vertellen wat zij het mooist, eigenaardigst of meest bijzondere aan onze taal vinden. Of spannend, grappig, leuk, verrassend, geweldig. Alles mag, niets moet, zolang het maar vreugdevol is.

Doe je mee?

Op de campagnepagina kun je jouw bijdrage achterlaten of mail je mooiste stukje Nederlands naar nederlands@taalmuseum.nl
Ze verzamelen de inbreng van zoveel mogelijk Nederlandssprekenden. Dit vormt inspiratie voor het festival De vrolijke viering van het Nederlands. Voor meer informatie kun je contact opnemen via deze contactpagina.

Bron: Taalmuseum

Publicatiedatum: 15 oktober 2019