Helpt een simpel spuitje om weer te horen?

Wie lijdt aan de erfelijke ziekte DFNA9 wordt vanaf een jaar of 30 geleidelijk aan doof. En krijgt ook problemen met je evenwicht. Er zijn nog geen échte behandelingen tegen DFNA9, maar daar komt binnenkort misschien verandering in. Dr. Dorien Verdoodt (biomedicus aan de Universiteit van Antwerpen) hoopt DFNA9-patiënten te kunnen helpen met een simpel spuitje. Een techniek die mogelijk hoop biedt voor anderen met een erfelijk gehoorverlies.

In België en Nederland lijden meer dan 1.000 mensen aan DFNA9, een aandoening die erfelijk gehoorverlies en evenwichtsstoornissen veroorzaakt. DFNA9 is te wijten aan een fout in het DNA van het oor. Dorien Verdoodt (UAntwerpen) doet onderzoek naar een nieuwe therapie op basis van de revolutionaire gentechniek Crispr. Zo hoopt ze erfelijk gehoorverlies in de toekomst met een spuitje in het oor te kunnen genezen. Dorien maakte er een filmpje over en recent verscheen er een podcast.

Op de website van de negende van - de organisatie die zich inzet voor mensen met DFNA9 - vind je de tekst van de podcast, zodat de informatie voor iedereen beschikbaar is. 

Bron: De negende van: een spuitje tegen gehoorverlies

Publicatiedatum: 26 maart 2024