Hart van Nederland besteedt aandacht aan mondkapjesplicht en gevolgen voor slechthorenden

Hart van Nederland is het dagelijkse nieuwsprogramma van SBS 6 met oog voor het kleine én het grote nieuws van eigen bodem. Hart van Nederland besteedt in de uitzending van 2 of 3 oktober aandacht aan het dringende advies om mondkapjes te dragen in openbare ruimten en de gevolgen voor slechthorenden. Dit naar aanleiding van de dringende oproep van Hoormij∙NVVS voor meer bewustwording en begrip.

Anderhalve meter is vaak de afstand waarop een hoortoestel niet meer werkt. Bij het dragen van een mondkapje is het mondbeeld niet zichtbaar en is liplezen - en dus communicatie - onmogelijk. Ook de introductie van spatschermen en de afscheidingen van plexiglas bemoeilijken het voeren van een gesprek. Zelfs goedhorenden hebben er last van. Vergelijk het maar met communiceren onder water met een duikbril op. Dat is knap ingewikkeld, zo niet ondoenlijk. Een transparant mondkapje, geduld en het gebruiken van gebaren om taal te ondersteunen kunnen uitkomst bieden.

Draag een transparant mondkapje

Maak het slechthorenden wat gemakkelijker en maak gebruik van een doorzichtig mondkapje. Dan is je mondbeeld beter zichtbaar, blijft liplezen mogelijk en is je mimiek beter te zien. Er zijn al diverse initiatieven bekend:

Tips en aandachtspunten vanuit patiëntenorganisaties: 

  • Realiseer je dat op anderhalve meter niet iedereen goed kan horen.
  • Leer communiceren door een plexiglas scherm.
  • Spreek langzaam en duidelijk.
  • Ondersteun je woorden met specifieke gebaren.
  • Gebruik speech-to-text apps of tik kernwoorden in op tablet of telefoon.
  • Zeg of laat zien dat je een auditieve beperking hebt.

Lees ook:

Publicatiedatum: 01 oktober 2020