Dordrechts museum start rondleidingen in gebarentaal

Het Dordrechts Museum start vanaf oktober 2021 met rondleidingen voor slechthorende en dove mensen. Deze rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) worden verzorgd door rondleiders die zelf doof zijn. Zo kunnen doven zonder tussenkomst van een tolk in hun eigen taal de collectie en tijdelijke tentoonstellingen ontdekken. In deze interactieve rondleiding ontdekken de deelnemers alles over de hoogtepunten in het Dordrechts Museum.

Beeld Max Vonk

Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedere bezoeker. ''Het ontwikkelen van programma's en activiteiten voor bezoekers met specifieke behoeften is daarbij essentieel,'' zegt educator Marianne Verhoork. 

IN Gebaren

De rondleidingen worden aangeboden in samenwerking met stichting IN Gebaren. Eén van de projecten van de stichting is Musea in Gebaren, een initiatief dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor slechthorenden en doven. ''In Dordrecht en omgeving is er een rijke dovengemeenschap,'' vertelt Roos Wattel, directeur van IN Gebaren. ''Wij zijn erg blij dat het Dordrechts Museum nu ook toegankelijk is voor doven en slechthorenden, en dat deze doelgroep kan genieten van al het moois in het Dordrechts Museum.'' Musea in Gebaren traint dove museumgidsen en koppelt deze aan musea. Ook produceert de stichting videoproducties in Nederlandse Gebarentaal. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 18 musea die structureel programma's aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Data en tickets

De eerste rondleiding in het Dordrechts Museum staat gepand op zaterdag 30 oktober 2011. Tickets zijn € 10,- per persoon, incl. entree. Eventuele begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via: www.dordrechtsmuseum.nl/gebarentaal

Bron: Dordrechts Museum

Publicatiedatum: 27 september 2021