De hoorslang, een eenvoudig en praktisch hulpmiddel

Als je op google 'hoorslang' intypt zijn de eerste zoekresultaten foto's van ouderwetse bakelieten hoorns. Toch blijft de hoorslang, hoe ouderwets ook, een eenvoudig en praktisch hulpmiddel. Het apparaat is gemakkelijk zelf in elkaar te knutselen en kan handig zijn bij het voeren van een gesprek in een rumoerige ruimte of met een ernstig slechthorende die tevens bedlegerig is.

Instructie

De hoorslang bestaat uit een gewone keukentrechter die is aangesloten op een stuk tuinslang, waarvan je het andere uiteinde met een aansluitdopje in de gehoorgang houdt. Door de buigzame slang is de trechter door te geven in een kringgesprek. Als afsluitdopje kun je een een banaansteker gebruiken. Deze steker is te koop bij een electronicawinkel. Alle materialen zijn van kunststof. Je kunt ook aan beide uiteinden van de slang een trechter plaatsen. Dat werkt ook en is hygiënischer omdat je dat niet in je oor hoeft te doen.

Hoe werkt de hoorslang?

De slechthorende houdt de kant met de steker tegen het oor (en als je voor twee trechters kiest, één van de trechters). De gesprekspartner praat in de trechter, maar wel zo dat de mond zichtbaar blijft. Dit in verband met spraakafzien, ook wel liplezen genoemd. Alle spraakklanken concentreren zich in de slang met als gevolg dat alle woorden en zinnen duidelijk en versterkt te horen zijn. Je hebt weinig last van achtergrondlawaai. Spreken in de trechter is vaak zonder enige stemverheffing door een ernstig slechthorende te verstaan. Het kan tevens een uitkomst zijn voor hoogbejaarde mensen. Vaak willen zij niet meer tobben met hun hoortoestel of er niet meer aan beginnen. Hier vind je de instructie.

Stichting Hoormij/NVVS verkoopt de hoorslang niet meer, maar wil je deze informatie niet onthouden. Met deze instructie kun je zelf je toeter maken!Publicatiedatum: 11 april 2019