Dansers - met diverse vormen van gehoorverlies - presenteren bijzondere voorstelling in Roermond

Op zaterdag 11 november 2023 vindt de dansvoorstelling Grondslag plaats van dansgroep 20 Hertz. Het gaat over het ontstaan van de kolenmijnen in Zuid-Limburg en hoe dat cruciale moment in de geschiedenis hen gevormd heeft. Bijzonder is dat de dansers diverse vormen van gehoorverlies hebben: slechthorend of doof. Maar er zijn ook horende dansers en met elkaar hebben ze één gedeelde passie voor dans en performance. Ben jij erbij?

Iedereen heeft bepaalde momenten in het leven die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je verdere leven. Voor deze dansers was het moment dat ze verliefd werden op een bepaalde dansstijl belangrijk: dit was het begin van een professionele danscarrière. Voor Zuid-Limburg, hun thuisbasis, was een veel groter moment tekenend: het ontstaan van de kolenmijnen die complete steden hebben gevormd. Met de voorstelling Grondslag duiken ze in het verleden en onderzoeken ze wat hen gevormd heeft tot wie ze zijn. Ze laten zich inspireren door het mijnverleden dat Zuid-Limburg heeft gevormd tot de provincie die we kennen en zoeken de raakvlakken tussen het verleden en ons dansgezelschap.

Kunstvorm uit de dovengemeenschap

Voor het eerst voegen we naast dansers ook een VV-artiest toe aan het dansgezelschap. VV staat voor Visual Vernacular en is een kunstvorm uit de dovengemeenschap. De kunstvorm draait om het uitbeelden van objecten of verhalen aan de hand van gebaren in combinatie met sterke gezichtsuitdrukkingen. Ook is er diezelfde dag om 15:00 uur een gratis workshop, gegeven door choreograaf Sharon Wesseling, waarin je de werkwijze van 20 Hertz ontdekt. 

Locatie: ECI cultuurfabriek, Roermond 

Films

Op het festival is nog meer te beleven. Zo kun je films zien die gaan over herstel, wilskracht, dromen, verstandelijke en lichamelijke 'beperkingen’, Parkinson en breinen die anders werken. Laat je onderdompelen in een wereld van ‘schijnbare’ beperkingen.

Lezing

Op woensdag 15 november 2024 deelt Koen Versleijen zijn verhaal. Hij heeft het Syndroom van Usher. Dit betekent dat hij blind wordt en slechthorend is. Hij vertelt open en eerlijk over zware tegenslagen en het tonen van veerkracht, gebracht met een gezonde dosis humor en zelfspot.

Expo

Tot en met 12 november 2023 kun je de expo Uit de Kunst bezichtigen. Deze expo viert de veelzijdigheid en creativiteit van kunstenaars met een verstandelijke beperking.

Muziek

En dat is nog niet alles. ECI is er voor iedereen. En dansen dus ook. Op 11 november 2024 bezorgt Poppodium Onbeperkt - in samenwerking met PSW en Stichting de Boventoon - een onvergetelijke dansavond voor iedereen, met of zonder (verstandelijke) beperking.

Kortom, de veelzijdigheid spat van dit festival af. Laat je meevoeren in de wereld van beperkingen. Of juist de onbeperktheid hiervan. Zit er verschil tussen de ‘onbeperkten’ en de ‘beperkten’? Of zijn we allemaal een beetje beperkt? Bezoek de films, de voorstellingen en de expositie, woon de lezing bij en geef dan je oordeel. We zijn benieuwd. Blijf nieuwsgierig! Het AsEquals festival is van 10 t/m 15 november 204 in Roermond.

Kijk voor het hele programma en tickets op ECI-cultuurfabriek

Publicatiedatum: 13 oktober 2023