Communicatie tijdens een museumbezoek is een recht voor iedereen

Communicatie tijdens een museumbezoek is een recht voor iedereen, zoals gesteld in het VN-verdrag voor de rechten van de mens. In de culturele sector is er steeds meer aandacht voor mensen met een auditieve beperking. Zo zijn er rondleidingen in gebarentaal, met NmG of met een schrijftolk. Toch blijft een museum een vrij talige omgeving. Daarom is de picto-museumkaart ontwikkeld, een uniek product in de museumwereld. Het is initieel ontwikkeld voor leerlingen die ondersteunende communicatie gebruiken en ze zo meer te laten genieten en betrekken bij het museumbezoek. Doe er je voordeel mee.

Dit filmpje - gemaakt door EMB Nederland en ISAAC-nf - over de picto-museumkaart legt uit hoe het werkt.

Zo'n 350 musea in Nederland en Vlaanderen hebben de beschikking over een aantal pictomuseumkaarten. Op de website van EMB Nederland is een lijst gepubliceerd met musea waar de picto-museumkaart naar toe is gestuurd.

Initiatief

De gratis kaart is een initiatief van EMB Nederland, de landelijke belangenbehartiger voor mensen met een (ernstige) meervoudige beperking en hun naasten, en de International Society for Augmentative and Alternative Communication (ISAAC-NF). Het is bedoeld om leerlingen die ondersteunende communicatie gebruiken meer te laten genieten en te betrekken bij het museumbezoek.

Publicatiedatum: 20 november 2022