'Beethoven Lost in Silence', visueel theaterconcert voor én door (slecht)horenden en doven

Beethoven Lost in Silence is een visueel theaterconcert voor én door horenden, slechthorenden en doven. De voorstelling is geïnspireerd op het proces van het wegvallen van het gehoor en de laatste periode van Beethovens leven, waarin hij echt doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde. Na Bach & Bleekwater en Vivaldi Code Rood is dit Esther Apituleys derde theaterconcert in de reeks rondom de Grote Componisten. Met de schurende teksten van Ko van den Bosch en ongewone composities van Reza Nemavar. 

Foto: I. Lammertink

Wat betekent het voor een componist om het gehoor te verliezen? Deze vraag intrigeerde altvioliste en artistiek leider Esther Apituley. Maar ook: hoe het is om te leven en te creëren met een beperking.

Topmusici

Beethoven Lost in Silence wordt uitgevoerd door vier topmusici, een danser/acteur en een (slechthorende) gebarentolk. Op het toneel imiteren en reageren zij op elkaar. Ze vormen de meerstemmigheid uit de grote fuga, Die Große Fuge van Beethoven, een monumentaal werk. Voor deze voorstelling wordt samengewerkt met o.a. Sencity en Possiblize, organisaties werkzaam in de slechthorenden- en dovenwereld.

Grote componisten

Beethoven Lost in Silence is het derde theater-concert van een serie rondom de Grote Componisten. In 2015/2016 realiseerde Apituley het eerste deel: Bach & Bleekwater. De voorstelling werd enthousiast door belangrijke smaakmakers van de vaderlandse pers en onze doelgroepen ontvangen. De tweede in de reeks was Vivaldi Code Rood. Een theater-concert waarin De Vier Jaargetijden, de klimatologische veranderingen en de opkomst van fake nieuws centraal stonden. De voorstelling kreeg lovende recensies en publiek was razend enthousiast.Recensent Joep Stapel van NRC Next (**** sterren): “Het resultaat is een collage van sketches en muziek, die vertolkt wordt door de indrukwekkende cast van multitalenten. (…) Vivaldi Code Rood is een ervaring van de bovenste plank.”Naast het succes in Nederland baart Apituley ook internationaal opzien met Bach & Bleekwater. In de zomer van 2018 in Valencia (met een Spaanse actrice en musici) en op 11 april 2019 beleeft deze voorstelling in een New Yorkse versie haar première in Theatre La MaMa in New York (waar de voorstelling vervolgens acht keer speelt).

Meer informatie en speellijst

Om voorstellingen toegankelijk te maken voor slechthorenden en doven worden er Nederlandse gebarentolken en schrijftolken ingezet. Deze gebarentolken zijn goed zichtbaar op plekken die hiervoor gereserveerd zijn. Geef dit bij de reservering aan. Hier vind je de speellijst van Beethoven Lost in Silence.

Bron: Esther Apiltuley

Publicatiedatum: 03 maart 2020