Assepoester met een accu

Over een paar weken heb ik alweer twee jaar een Cochlear Implantaat (CI). Het is nog steeds een mirakel. Het verval in gehoor is niet alleen gestopt – het verstaan is weer terug op peil van 2010. Alsof ik met een operatie tien jaar jonger ben geworden. Dat willen we allemaal wel!

Het CI wordt gevoed met een accu. Twintig jaar geleden had je een rugzak nodig om zo’n voedingsbron mee te sjouwen. Nu is de accu net iets groter dan een suikerklontje. Gewoon achter het oor. Mijn gehoor gaat nooit meer achteruit. Dat geldt helaas niet voor de accu van mijn CI. Mensen met oude smartphones weten: accu’s takelen uiteindelijk volkomen af. Na twee jaar is het helaas zo ver. De vers opgeladen accu van mijn CI haalt het einde van de dag niet meer. Onduidelijk waar het precies aan ligt, de variatie is aanmerkelijk. Soms is het afgelopen bij het dessert. Soms in de rust van een Champions League wedstrijd. En soms wordt bedtijd gehaald op één accu.

Een telefoon met lege batterij is meestal vervelend als je ergens alleen bent. Een cochlear implantaat die uitvalt juist vervelend als je gezellig met vrienden bent. Plotseling volkomen doof, mensen bewegen hun mond maar het geluid is weg. De enige oplossing is opstaan, verklaren dat de accu op is (je hoort je eigen stem ook niet), en tot ziens allemaal. Dus tijdens gezellige etentjes met vrienden gaan dat soort mogelijkheden door je hoofd (“heb ik ‘m nou vervangen om 12:00?”). De mogelijkheid dat plotsdoofheid elk moment kan toeslaan kan ervoor zorgen dat ik het Spaans benauwd krijg.

Een variant op het Assepoester sprookje, met als groot verschil dat het onheil niet om klokslag 12.00 uur toeslaat. Assepoester kon gewoon op de klok kijken. Met een CI verlies je het contact met de buitenwereld ergens tussen zes en twaalf uur ’s avonds. Nieuwe accu’s zijn te koop tegen prijzen die zelfs Apple niet durft te vragen. Gelukkig heb ik er drie. De enige oplossing is altijd een reserve accu in de jaszak. De wetenschap dat een back-up achter de hand is - desnoods in de garderobe - schept rust. Assepoester zou er blij mee zijn geweest.


Maarten Mosselman - Gehoorzaken.nl

Publicatiedatum: 13 januari 2022