Alles begint met écht luisteren

Stichting Nederland Luistert (NNL) organiseert in september 2019 voor de tweede keer de nationale 'Nederland Luistert maand'. De stichting nodigt mensen uit om stil te staan bij verschillende gezichtspunten die anders of (soms in de verte) hetzelfde zijn, maar die altijd iets met je doen. Nederland Luistert is ontstaan uit een behoefte om praktisch betekenis te geven aan het concept ‘luisteren’ en polarisatie en vervreemding van mensen ten opzichte van afwijkende en andere meningen te bestrijden met nieuwsgierigheid. Door inwoners uit Nederland gedurende een maand (september) te stimuleren om bewuster te luisteren naar andere perspectieven, streeft NLL ernaar om de wederzijdse verbinding tussen Nederlandse burgers en onze eenheid in verscheidenheid te versterken. Zodat wat ons verbindt ons versterkt, en wat ons verdeelt ons verrijkt, als Nederland en als mens.

Met echt luisteren begint alles. De stichting helpt mensen door hen iedere woensdag in september een mail te sturen met daarin luisterinspiratie en een luisteropdracht om een week mee te oefenen. Met als doel het perspectief te verbreden, te verdiepen en/of bij te stellen, maar in ieder geval om te ontdekken wat mensen beweegt.

‘Je leert meer door te luisteren dan door zelf te praten. Laten we allen die wijsheid gebruiken. – luisteraar John

Het is ‘wij tegen zij’ in plaats van ‘jij en ik’

In een tijd waarin de wereld kleiner is dan ooit, lijken we als mensen steeds verder van elkaar verwijderd te raken. Het is ‘wij tegen zij’ in plaats van ‘jij en ik’. Een gezonde samenleving heeft begrip nodig. We hoeven het niet altijd eens te zijn met elkaar of een compromis te sluiten, maar we kunnen op zijn minst elkaars kijk op het leven willen begrijpen. Onze gezamenlijke toekomst hangt er daadwerkelijk van af. Doe mee en daag jezelf uit om te (leren) luisteren. Kijk op Nederland Luistert.
Publicatiedatum: 06 mei 2019