50-plusser vindt hoortoestel bijna net zo normaal als een bril

Een bril wordt al jaren gezien als een modeaccessoire, voor een hoortoestel geldt dit in veel mindere mate. Althans, dat is de aanname. Reden voor Oogvoororen.nl om onderzoek te doen naar in hoeverre mensen zich schamen voor het dragen van een bril ten opzichte van het dragen van een hoortoestel. 80,8% schaamt zich totaal niet voor een bril, 68,6% niet voor een hoortoestel.

Uit onderzoek onder 50-plussers, met in totaal 2034 respondenten, blijkt dat er nauwelijks verschil is tussen het gevoel van schaamte voor beiden. Op een schaal van 1 tot 10 geeft 80,8% een 1 voor de schaamte bij het dragen van een bril en 68,8% geeft deze waardering bij een hoortoestel. Bij een bril geeft 5% van de respondenten een zes of hoger, bij een hoortoestel is dit iets hoger: 11,8%.

Op tijd de stap nemen

Ruim 1,6 miljoen Nederlanders kampen met serieuze gehoorproblemen. Met name 55-plussers hebben er last van en kijken vaak op tegen de aanschaf van een hoortoestel. Het is echter belangrijk dat zij op tijd de stap tot het dragen van een hoortoestel nemen. Als dit niet gebeurt, is het lastig om deel te nemen aan gesprekken en bestaat er een kans op sociale isolatie, angstgevoelens en depressie.

Schaamte valt mee

Herman Langstraat, CEO van Oogvoororen.nl, ‘’We zien gelukkig dat de schaamte voor het dragen van een hoortoestel wel mee blijkt te vallen. Goed ook, want waarom zou je je moeten schamen? De hoortoestellen van tegenwoordig zijn bijna niet meer zichtbaar en inmiddels veranderd in technisch geavanceerde communicatiemiddelen die je kunt gebruiken voor allerlei doeleinden."

Publicatiedatum: 18 maart 2020