Welke hoortoestellen bevatten ook een tinnitusmaskeerder?

Heeft u last van tinnitus (oorsuizen) dan kan een tinnitusmaskeerder helpen uw klachten draaglijker te maken doordat geluid van buitenaf uw tinnitusgeluiden minder van betekenis laten zijn. Heeft u tinnitus en een gehoorverlies, dan is het logisch te kiezen voor een hoortoestel met ruismaskeerder, ook wel tinnitusinstrument genoemd.

Eén van de bijkomende voordelen van een maskeerder/instrument is dat het soms ook nog effect heeft als deze al is uitgeschakeld. Een nadeel kan zijn dat het met het tegengeluid van de maskeerder lastiger is om een gesprek te voeren.

Onderdeel van tinnitustherapie
Het gebruiken van een tinnitusmaskeerder/-instrument is een onderdeel van de tinnitustherapie, waarbij het hulpmiddel volgens het zogenaamde 'tinnitus aanpasprotocol' door een specialist (audioloog) wordt afgesteld. Daarnaast kunnen ook Tinnitus Retraining Therapy (TRT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en ontspanningsmethodieken een onderdeel van de therapie zijn. Een goede voorbereiding volgens een behandelplan en een aanpassing volgens het protocol verhoogt de kans op een goed afgestemde maskeerder/instrument en op de acceptatie ervan. Deze zorgvuldige aanpassing vergt wel meer tijd dan een ‘normale’ hoortoestelaanpassing. 

Merken en modellen
Medio 2012 zijn bij de NVVS de volgende ruismaskeerders en tinnitusinstrumenten bekend:

Audifon
Tinnitusmaskeerders: Sueno S, Jump S TRT en S+ TRT, Switch TRT
Tinnitusinstrumenten: Arriva S TRT en S+ TRT, Arriva M TRT en X TRT,  Switch 8 TRT, Prado S TRT en M TRT, Elia S TRT

Audio Service
Tinnitusinstrumenten: Mezzo 6 XS, Bizz 12 XS

Beltone                                               
Tinnitusmaskeerder: TBR (Tinnitus BReaker)

Tinnitusinstrumenten: Reach (ouder model), True TBR 17, 9 en 6

ReSound
Tinnitusinstrumenten: Alera TS 9, 7 en 5

Siemens
Tinnitusmaskeerder: TCI (ouder model), Prisma TCI
Tinnitusinstrumenten: Life 701, 501 en 301, Pure Carat 701, 501 en 301

Widex
Tinnitusinstrumenten: Clear 440 en 330, Mind440, in de typen Mind320 en 220 optioneel (incl. Zen-klankprogramma voor ontspanningsgeluiden).

Tip!
Naast de tinnitusmaskeerders en -instrumenten, is er ook een toestroom van  apps voor Android, iPhone, iPad, Windows Phone en BlackBerry met diverse mogelijkheden. Vele geluiden zijn reeds beschikbaar en kunnen bijvoorbeeld via solo-apparatuur of streaming accessoires rechtstreeks op hoortoestellen, iPod en/of geluidsinstallaties gebruikt worden om u te helpen ontspannen.