Welke hoortoestellen bevatten ook een tinnitusmaskeerder?

Heeft u last van tinnitus (oorsuizen) dan kan een tinnitusmaskeerder helpen uw klachten draaglijker te maken doordat geluid van buitenaf uw tinnitusgeluiden minder van betekenis laten zijn. Heeft u tinnitus en een gehoorverlies, dan is het logisch te kiezen voor een hoortoestel met ruismaskeerder, ook wel tinnitusinstrument genoemd.

Eén van de bijkomende voordelen van een maskeerder/instrument is dat het soms ook nog effect heeft als deze al is uitgeschakeld. Een nadeel kan zijn dat het met het tegengeluid van de maskeerder lastiger is om een gesprek te voeren.

Onderdeel van tinnitustherapie
Het gebruiken van een tinnitusmaskeerder/-instrument is een onderdeel van de tinnitustherapie, waarbij het hulpmiddel volgens het zogenaamde 'tinnitus aanpasprotocol' door een specialist (audioloog) wordt afgesteld. Daarnaast kunnen ook Tinnitus Retraining Therapy (TRT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en ontspanningsmethodieken een onderdeel van de therapie zijn. Een goede voorbereiding volgens een behandelplan en een aanpassing volgens het protocol verhoogt de kans op een goed afgestemde maskeerder/instrument en op de acceptatie ervan. Deze zorgvuldige aanpassing vergt wel meer tijd dan een ‘normale’ hoortoestelaanpassing. 

Merken en modellen

Op Hoorwijzer kun je terecht voor actuele informatie omtrent modellen waarop een tinnitusmaskeerder is aan te brengen.