Mag ik met mijn CI worden geopereerd en bestraald?

Er wordt bij chirurgische ingrepen vaak gebruik gemaakt van elektrische instrumenten. Er bestaan 'monopolaire' en 'bipolaire' instrumenten. Bij monopolaire instrumenten gaat er één draad naar de elektrode, bij bipolaire instrumenten zijn er twee draden. Bij bipolaire instrumenten vloeit de stroom niet door de patiënt, maar van het ene punt van bijvoorbeeld de pincet, naar het andere punt van de pincet. Hierdoor kan met een lage stroom en met weinig schade aan dieper weefsel selectief een vaak worden dichtgebrand of kan er selectief worden gesneden.

Een drager van een cochleair implantaat (CI) moet voorzichtig zijn bij het opereren met een monopolair instrument. Monopolaire instrumenten mogen in ieder geval niet gebruikt worden wanneer u geopereerd moet worden aan uw hoofd of nek, omdat de inductiestroom schade aan het cochleaire weefsel of blijvende schade aan uw implantaat kan veroorzaken. Wij adviseren u contact op te nemen met uw CI-leverancier om te achterhalen of operatie met monopolaire instrumenten op verdere afstand van uw CI is toegestaan.

U mag wel geopereerd worden met een bipolair instrument, maar de cauterisatie-elektroden mogen niet in contact komen met uw implantaat en moeten op tenminste 1 cm van uw extracochleaire elektroden worden gehouden.

Tip: bij een operatie kan er gewerkt worden met een algehele narcose of een ruggenprik. Bij een algehele narcose, mag u uw spraakprocessor ophouden. U kunt vragen of iemand uw processor er af wilt halen als u eenmaal in slaap bent en deze voorzichtig in een baku willen bewaren. Wilt u niet het risico nemen dat uw spraakprocessor in de operatiekamer bijvoorbeeld op de grond valt en kapot gaat, dan kunt u alvorens u naar de operatiekamer gaat zelf de spraakprocessor in uw nachtkast opbergen. Of u kunt uw spraakprocessor en de luisterspoel op de plaats houden door een sportzweetband te gebruiken. Indien u voor een ruggenprik kiest, mag u ook uw spraakprocessor ophouden, zodat u kunt horen wat er tegen u gezegd wordt.

Download voor meer informatie hier de ziekenhuisbrochure voor zorgverleners.

Disclaimer
Let op: deze richtlijnen kunnen per persoon verschillen van resultaat.