Hoe ontstaat een Ménière-aanval?

Het slakkenhuis bestaat uit drie ruimtes , die gevuld zijn met vloeistof. Het bovenste en onderste, de scala vestibuli en de scala tympani, bevatten perilymfe. De middelste ruimte, de scala media, bevat endolymfe. Deze vloeistoffen zijn verschillend van samenstelling. De scala media en de scala vestibule zijn gescheiden door een dun vlies, de membraan van Reissner.

1. In het middelste compartiment, de scala media, of ook wel de endolymfatische ruimte, bevindt zich het eigenlijke gehoororgaan, het orgaan van Corti. De scala media is ook verbonden met het evenwichtsorgaan. Veranderingen in de endolymfatische ruimte beïnvloeden dus zowel het gehoor als het evenwicht.

2. Om nog steeds niet bekende redenen kan er in de scala media een overdruk van endolymfe optreden. Daardoor komt de membraan van Reissner onder spanning te staan en gaat uitpuilen. Vermoedelijk geeft dit het drukgevoel, waarover veel mensen met Ménière klagen, voorafgaand aan een aanval.

3. Als de membraan van Reissner teveel wordt uitgerekt, scheurt deze. Daardoor raken de endolymfe en perilymfe vloeistof met elkaar vermengd. Het orgaan van Corti en het evenwichtsorgaan raken dan allebei “in de war” en haarcellen beschadigd. Daardoor ontstaan gehoorverlies en oorsuizen (in het gehoororgaan) en duizeligheid (in het evenwichtsorgaan). Er treedt een Ménière-aanval op.

4. Door de scheur in de membraan, verdwijnt de spanning in de scala media. Omdat de membraan elastisch is, neemt hij vrij snel zijn oude stand weer aan. Het scheurtje geneest met een klein litteken en de beide vloeistoffen krijgen in enkele dagen weer hun oorspronkelijke samenstelling. De aanval gaat geleidelijk over, maar er blijft bij sommigen nog vrij lang een onzeker gevoel bestaan.