15. Zijn er stilteplekken om te kunnen wonen zonder al te veel herrie van buren, verkeer, (zomer-)festiviteiten en andere specifieke hyperacusishindernissen?

Veel mensen zijn op zoek naar een stille, rustige woonomgeving (of ze nou hyperacusis hebben of niet). Woningcorporaties of makelaars hebben geen specifieke ‘hyperacusis’-woonplekken in hun bestand. Vaak kunnen ze wel aangeven of wijken of plaatsen rustig of juist niet rustig zijn. Als stilte een belangrijke voorwaarde is voor uw woonomgeving, doe dan zorgvuldig navraag bij verhuurder/verkoper maar ook bij mensen die er wonen. En: ga zelf luisteren – op verschillende tijdstippen en dagen van de week. U zult niet de eerste zijn die op zaterdag besluit een woning te kopen omdat het zo heerlijk rustig is en pas op dinsdag hoort dat het spitsverkeer toch wel heel erg hoorbaar is.

TIP: Er wordt momenteel vanuit een paar persoonlijke initiatieven meer aandacht gevraagd bij diverse verantwoordelijken voor de woonsituatie van de (extreem) geluidsgevoeligen. In de dagelijkse leefomgeving is nog een wereld te winnen en het zou helpen als iedereen die deze behoefte heeft dat ook zelf kenbaar maakt aan de diverse woningbouwverenigingen en de eigen gemeente.

U kunt dat ook doen bij Annette Reinboud van de NVVS-werkgroep hyperacusis areinboud@hotmail.com. Zij maakt zich sterk voor structurele veranderingen die alleen door de macht van het getal uitgevoerd kunnen gaan worden. Een voorbeeld daarvan is de klachtenafhandeling bij geluidsoverlast van evenementen. Dikwijls hebben evenementen een ontheffing gekregen (en hoeven dan niet te voldoen aan de geluidsnorm die normaal geldt) of de geldende geluidsnormen worden niet gehandhaafd. Dat maakt het voor degenen die daar klachten over hebben nauwelijks mogelijk gehoor te vinden, laat staan dat er maatregelen genomen kunnen worden dan wel genoegdoening te krijgen is. Annette Reinboud hoort graag uw klacht om daar collectief iets mee te kunnen doen.