Ruis als ‘hulpmiddel’ bij tinnitus en/of hyperacusis

Tinnitus en ruis

De tinnitus kan verlicht worden door het geluid te maskeren. Diverse hulpmiddelen tegen tinnitus zijn gebaseerd op de gedachte dat wie het tinnitusgeluid maskeert met tegengeluid, de aandacht van de tinnitustoon afleidt. Dan wordt de tinnitustoon minder ‘hoorbaar’. Dit tegengeluid kan worden geboden in de vorm van ‘ruis’. Sommige hoortoestellen bevatten tevens een ruisgenerator en er zijn ook losse ruisgeneratoren verkrijgbaar.

Geluidsfragmenten

Daarnaast zijn er geluidsfragmenten beschikbaar die je kan luisteren. Je vindt ze veelvuldig op internet, bijvoorbeeld op deze websites:
http://whitenoisemp3s.com/free-white-noise
http://www.whitenoised.com/#noises
http://archive.org/details/TenMinutesOfWhiteNoisePinkNoiseAndBrownianNoise
(dit is een selectie, er zijn er veel meer, deze vind je ongetwijfeld via Google)

Meer hierover in het artikel over ‘maskeer-apps’ in HOREN Magazine (alleen voor leden). Onder aan deze pagina kan je enkele voorbeelden beluisteren. 

Ook mensen met hyperacusis kunnen baat hebben bij ‘ruis’

Met behulp van een geluidsgenerator (maskeerapparaatje) en digitale fragmenten (mp3 of via een app) kan je proberen te wennen en de tolerantie die je hebt ten opzichte van geluid geleidelijk op te voeren. Het gebruik van geluidsgeneratoren kan het best onder begeleiding van een audioloog (in verband met de afstelling) gebeuren, mede omdat het de hyperacusis ook kan verergeren. Met geluidsfragmenten via apps en dergelijke kan je wel zelf aan de slag. Er zijn ook andere manieren om geluid uit de omgeving toe te laten (bijvoorbeeld een raam open zetten, elke dag iets langer). Het wennen aan geluiden kan een langzaam proces zijn, met kleine stapjes. Belangrijk is dat het gebeurt met een soort geluid dat niet van zichzelf irritant of indringend is. Geluidsbeleving en de irritatie daarover is heel persoonlijk. Zoek daarom wat voor jou het beste geluid is.

Kleuren ‘ruis’

Er zijn diverse soorten ruis, bijvoorbeeld ontspannende natuurgeluiden of juist wat hardere geluiden. Een fragment met natuurgeluiden zoals regen of onweer wordt vaak ‘white noise’ (witte ruis) genoemd. Vaak zijn geluiden van witte ruis echter niet heel aangenaam om naar te luisteren omdat ze best scherp zijn. Je kan bijvoorbeeld ‘pink noise’ of ‘brownian noise’ aangenamer vinden. Je kan zelf kijken welke het beste werkt bij jou.

Hieronder enkele voorbeelden.