Gevolgen voor je sociaal leven

Isolatie

De angst voor aanvallen kan het leven beheersen: je durft niet meer naar buiten, naar vrienden, feestje of bijeenkomsten uit angst voor een nieuwe aanval. De een springt makkelijker met deze angst om dan de ander. De een loopt dus ook een grotere kans om sociaal geïsoleerd te raken dan de ander.

Communicatie

De slechthorendheid die gepaard gaat met de ziekte van Ménière kan de communicatie met anderen lastiger maken. Hoe je het beste kunt omgaan met je gehoorverlies lees je in de tips van Hoormij∙NVVS

Onbegrip

In de meeste gevallen kan je tijdens een aanval niets meer. Niet werken, niet dat bezoekje afleggen, niet dat telefoontje plegen. Of begin je nergens aan, uit angst voor een aanval. Niet iedereen ziet automatisch in wat een aanval van Ménière precies voor je betekent. Het kan lastig zijn voor andere mensen om dat te begrijpen. Probeer daarom aan je omgeving duidelijk uit te leggen wat de ziekte van Ménière inhoudt. Als het voor vrienden, familie en kennissen duidelijk is wat een aanval inhoudt, zorgt dat voor begrip. Bovendien kunnen ze je dan ook eventueel helpen wanneer je een aanval krijgt, of ze schrikken in ieder geval minder erg als het zover is.