'Als normale geluiden pijn doen' - een documentaire van Hoormij·NVVS over hyperacusis

Als gewone geluiden pijn doen. Wat kun je doen als je hyperacusis hebt? Dit is de titel van een documentaire over hyperacusis die Hoormij·NVVS in 2015 in nauwe samenwerking met de KNO-vereniging. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door GGMD, Ned. Vereniging voor Audiologie en Fenac. De titel geeft precies aan wat hyperacusis is: gewone, alledaagse geluiden zijn pijnlijk om te horen. Bijvoorbeeld het gerinkel van servies, het gerammel op een toetsenbord, gekletter van water uit de kraan. Als dat zeer doet aan je oren, is er een grote kans dat je hyperacusis hebt.

De documentaire laat zien wat het is om hyperacusis te hebben, wat artsen en specialisten kunnen bieden en hoe je kunt leren omgaan met deze overgevoeligheid voor geluid. Uitzonderingen daargelaten - alleen wanneer hyperacusis tijdelijk blijkt - zijn er nauwelijks medische behandelmogelijkheden (in de vorm van medicatie of operatie). Je kunt wel leren welke mogelijkheden er voor jou zijn om beter om te gaan met de klachten. Dat leidt bij de meeste mensen tot verlichting en/of vermindering van de overgevoeligheid.

Er zijn verschillende versies gemaakt van deze documentaire. Eén zonder ondertiteling, één met Nederlandse ondertiteling en één met Engelse ondertiteling. Aan de rechterkant van deze pagina kun je de video's afspelen. Onder andere de vakbladen De Audicien en Audiology Infos besteedden al aandacht aan onze documentaire. 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl/hyperacusis voor nog meer informatie. Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met onze Commissie Tinnitus en Hyperacusis.
Documentaire hyperacusis NL ondertiteld
Download hier de folder met informatie bij deze documentaire
Documentaire hyperacusis English subtitles
Documentaire hyperacusis zonder ondertiteling