Wat veroorzaakt Ménière?
Het antwoord op die vraag is: waarschijnlijk een vochtophoping in het slakkenhuis. Een verklaring voor de vochtophoping is helaas nog niet gevonden. Ook na tientallen jaren van wereldwijd onderzoek is de oorzaak van het teveel aan endolymfe vloeistoffen niet bekend.
Endolymfe vloeistoffen
De waarschijnlijke oorzaak van de duizeligheidsaanvallen bij Ménière, zoals uitgelegd bij Ménière en het oor is een teveel aan endolymfe vloeistof, endolymfatische hydrops. Een teveel aan endolymfe vloeistof wordt ook gevonden bij bepaalde infectieziektes, zoals de ziekte van Lyme of syfilis. Dan is de oorzaak in principe behandelbaar. Bij de ziekte van Ménière is niet bekend wat de oorzaak is van de endolymfatische hydrops.
Mogelijke oorzaken ziekte van Ménière
Onderzoekers hebben de volgende zaken in verband gebracht met de ziekte van Ménière:
- Kort afvoerkanaaltje
Er zijn aanwijzingen dat bij mensen met de ziekte van Ménière het kanaaltje dat endolymfe uit het binnenoor afvoert, de ductus endolymfaticus, korter is dan gemiddeld.
- Erfelijkheid
De vraag of de ziekte van Ménière erfelijk is, wordt vaak gesteld. Er zijn families bekend waarin bij verschillende generaties mensen met Ménière worden gevonden. Er zijn ook families beschreven met chromosoomafwijkingen, bijvoorbeeld van chromosoom 14. De familieleden met die chromosoomafwijking hebben symptomen die overeenkomen met klachten die personen met Ménière hebben. Er wordt daarom wel gedacht dat mensen met de ziekte van Ménière in aanleg een afwijking hebben in het binnenoor dat hen gevoeliger maakt om Ménière-achtige klachten te ontwikkelen.
- Allergie
Er gaan stemmen op die zeggen dat allergie een rol speelt bij de ziekte van Ménière. Wetenschappers zijn er echter nog niet uit op welke manier dit gebeurt: wordt de ziekte veroorzaakt door een allergie of is de allergie slechts de aanzet tot het uitbreken en/of de verergering van de symptomen?