Medisch ABC Ménière

Selecteer een letter van A tot Z of zoek op een categorie en vind de definitie en uitleg die je zoekt!  
v
Kno-onderzoek

De ziekte van Ménière wordt door een kno-arts gesteld na uitgebreid onderzoek (zie Diagnostisch Protocol). De onderzoeken worden uitgevoerd door de kno-arts zelf, en gehooronderzoek door een akoepediste (medewerker gespecialiseerd in het verrichten van gehooronderzoek) of doktersassistente. Ook kan een audioloog betrokken worden.

Aanval van duizeligheid

De aanval van duizeligheid gaat gepaard met hevige misselijkheid en braken. De Ménière-patiënt voelt zich doodziek en is nauwelijks in staat om iets anders te doen dan met gesloten ogen, stil in bed, te liggen en te wachten tot de aanval overgaat. Een aanval van (draai)duizeligheid kan urenlang duren. Bij sommige personen houden evenwichtsstoornissen nog enkele dagen tot weken na een aanval aan.

Alcohol

Sommige mensen met Ménière zeggen dat het drinken van alcohol een aanval uitlokt. De meeste patiënten hebben hier echter geen last van. Vaak stoppen mensen tijdens een periode van aanvallen met het drinken van alcohol, omdat ze bang zijn dat inname gevolgen heeft voor hun gevoel van evenwicht.

Aldosteron

Aldosteron is een hormoon dat het zoutgehalte in het lichaam reguleert. Bij proefdieren is aangetoond dat de hoeveelheid binnenoorvloeistof kan toenemen onder invloed van aldosteron.

Allergie

Er gaan stemmen op die zeggen dat allergie een rol speelt bij de ziekte van Ménière. Wetenschappers zijn er echter nog niet uit op welke manier dit gebeurt: wordt de ziekte veroorzaakt door een allergie of is de allergie slechts de aanzet tot het uitbreken en/of de verergering van de symptomen?

FirstPrevPagina 1 van 12NextLast