Brughoektumor en het oor

Hoe werkt het oor?

Het oor is een complex orgaan, waarin veel mis kan gaan. Zo kan er een tumor ontstaan in de inwendige gehoorgang, die kan doorgroeien naar de brughoekregio in het hoofd, een gebied dat grenst aan de hersenstam.

 

Van het gehoor naar de hersenen

De brughoektumor groeit vanuit de inwendige gehoorgang op het omhulsel (zenuwschede) van de evenwichtszenuw. Het gebied achter beide oren tussen de inwendige gehoorgang en de hersenstam heet brughoek. Vanuit de hersenstam ontspringen diverse zenuwen die lopen naar delen van hoofd en romp.

Door de brughoekregio lopen 2 hersenzenuwen:

Aangezichtszenuw

De aangezichtszenuwen samen (ook wel zenuw nummer 7 genoemd) is een zenuw die onder andere de aangezichtsspieren aanstuurt die nodig zijn bij de mimiek in het gezicht.

Gehoor- en evenwichtszenuw

De gehoor- en evenwichtzenuw (ook wel zenuw nummer 8 genoemd) verbindt de trilhaarcellen in het slakkenhuis met de hersenen waardoor het mogelijk wordt geluid te ervaren. De gehoor- en evenwichtszenuw lopen samen met de aangezichtszenuw in de inwendige gehoorgang in de richting van de hersenstam.

Ruimtegebrek in de gehoorgang

Een brughoektumor die in de inwendige gehoorgang rond de evenwichtszenuw begint te groeien, kan voor ruimtegebrek zorgen in de gehoorgang. De tumor voert dan de druk op het gehoorzenuw op. Dit kan klachten veroorzaken aan gehoor en evenwicht. Wanneer de tumor verder de gehoorgang in groeit en uitkomt in de brughoekregio en de hersenstam, dan kan dit ernstiger (en in het uiterste geval: levensbedreigende) gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe een brughoektumor zich ontwikkelt, zodat tijdig geconstateerd kan worden of het gezwel groeit, welke hersendelen mogelijk in het gedrang komen en wanneer een ingreep (bestraling, operatie) nodig is.