Sport en CI

Tips voor sportcoaches

 • Vertel van tevoren aan het team dat iemand slechthorend is of een spraak-taalprobleem heeft. Zorg bij instructies dat de slechthorende naar u kijkt en dat uw mond goed zichtbaar is. Ga bijvoorbeeld niet met de rug naar het licht staan. Goed articuleren (niet luider praten maar duidelijk) en mimiek gebruiken (handen en voeten, uitstraling, houding e.d.).
  Pas op dat het niet overdreven wordt. Eén voor één spreken! Niet tussendoor met iemand anders gaan praten.

Sporten algemeen

 • Bij tennis, golf, badminton en honkbal geldt dat de uitwendige onderdelen van de CI stevig moeten worden bevestigd. Het is ook belangrijk ze te beschermen tegen beschadiging door slagen, ballen, water en zand.
 • Bij voetbal, korfbal, volleybal en squash is het verstandig de uitwendige delen van het CI te verwijderen. Bij sporten zoals hockey en rugby bestaat de kans op een slag tegen het hoofd. Daarom wordt aangeraden het uitwendige gedeelte van het CI te verwijderen en gebruik te maken van hoofdbescherming. Het is beter voor CI-gebruikers om contactsporten zoals boksen en kickboxen te vermijden. Lichamelijke schade en slagen op het hoofd zijn hierbij te verwachten of vrijwel niet te vermijden.
 • Sporten als wielrennen, paardrijden en sommige watersporten zijn acceptabel met een CI. De helm, die van goede kwaliteit moet zijn, beschermt de plaats van het implantaat tegen klappen. Het kan nodig zijn verschillende soorten helmen te passen, waarbij erop gelet moet worden, dat de helm niet op het implantaat of het litteken drukt. Het beste is om hierover met uw CI-centrum te overleggen. De uitwendige delen kunnen zonder probleem worden gebruikt.
 • Gymnastiek kan met enige voorzichtigheid worden beoefend. Een vorm van hoofdbescherming kan nodig zijn.
 • Controleer of de lopende band in het fitness centra goed geaard is om een schok door statische elektriciteit te voorkomen. Het is verstandig om het uitwendige CI te verwijderen.
 • Bij laserquest-achtige activiteiten kan de statische elektriciteit, opgewekt door de nylon pakken, een risico vormen, en het is daarom beter om het uitwendige gedeelte te verwijderen. De bril mag niet teveel op het implantaat drukken.
 • Problemen met (transpiratie)vocht in/bij het toestel? Overweeg evt een vacuümreinigingsapparaatje aan te schaffen, of laat het drogen bij uw audiciën.
 • U kunt een sporthaarband gebruiken om uw CI daarin te "verpakken" om hevige vochtigheid door warmte en transpiratie te voorkomen.
 •  Zwemmen, duiken, snorkelen en andere watersporten vormen geen probleem, mits het uitwendige gedeelte wordt verwijderd. De band van de duikbril mag niet te stak op de plaats van het implantaat drukken. Bij zeilen en kanoën wordt gebruik van een helm geadviseerd. Wie problemen heeft met evenwicht, mag nooit alleen zwemmen om desoriëntatie onder water te voorkomen. Diep duiken met zuurstof cilinders kan riskant zijn door de verhoogde druk, door het dragen van strak om het hoofd zittende kleding, en door andere medische risico's. Neem hierover contact op met uw CI-centrum.
 • Pretpark attracties, bungee jumping, kunstmatige skihellingen: het is niet bekend of CI-gebruikers extra risico lopen bij deze activiteiten. Om verlies van het uitwendige gedeelte te voorkomen wordt aangeraden om die niet te gebruiken tijdens het uitvoeren van adrenalinesporten.

Geef zelf een tip