Ondertitelingsbril in National Theatre London

Afgelopen jaar zijn in het National Theatre in Londen de smart captions glasses, slimme ondertitelingsbrillen door ruim 140 bezoekers uitgetest tijdens theatervoorstellingen. De bril werd gelanceerd in oktober 2018 en uitgeprobeerd tijdens 45 voorstellingen van War Horse en Hadestown. Vanwege de positieve reacties is de bril in 2019 standaard te reserveren voor het gehele programma.

Foto: James Belloroni

Betere kaartverkoop

Jonathan Suffolk, Technisch Directeur van het National Theatre, is blij met de positieve reacties op de bril: ‘Voor beide shows was de kaartverkoop vorig jaar erg geslaagd. In het geval van War Horse was de voorstelling zelfs bijna uitverkocht op het moment dat we de ondertitelingsbril lanceerden. We hebben ook het idee dat de kaarten voor het aankomende seizoen vanwege de beschikbaarheid van de bril beter loopt dan voorheen.’  De bril maakt gebruik van Wifi en spraakherkenning en toont de gesproken tekst van de acteurs op de brillenglazen. De tekst wordt real life gesynchroniseerd met de dialoog van de spelers en beschrijft ook de bijbehorende geluidseffecten en de muziek.

Alle voorstellingen zijn nu toegankelijk

Chris, doof en gebruiker van de ondertitelingsbril, bezocht vorige week samen met zijn vrouw een voorstelling van Hadestown. Hij vertelt: ‘Tot nu toe maakten we gebruik van een schrijftolk of gebarentolk tijdens shows in het National Theatre. Daar waren we heel tevreden over, maar de ondertitelingsbril verhoogt het kijkplezier enorm. Je hebt de mogelijkheid om de positionering van de tekst op je brillenglazen zelf aan te passen en de kleur te veranderen. Doordat de ondertiteling in je gezichtsveld plaatsvindt, mis je niets van wat er op het podium gebeurt.’ Door de beschikbaarheid van de bril kunnen slechthorende en dove mensen in Londen nu alle voorstellingen in het programma van het National Theatre bezoeken. Ze zijn dus niet meer gebonden aan speciale voorstellingen op beperkte tijdstippen. Ook maakt het niet meer uit welke zitplaatsen ze reserveren.

Bron: Doof.nl via Limping Chicken & National Theatre London

Publicatiedatum: 05 juni 2019