Hoogwaardige zorg bij Oorcentrum Deventer

In het Deventer ziekenhuis is een Oorcentrum opgericht, vanuit de afdeling KNO - Heelkunde en het Audiologisch centrum. De behandelingen van oor- en gehooraandoeningen hier zijn van een dermate hoog niveau dat ze een plek hebben gekregen in het Topklinisch Register van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Ze zijn het eerste STZ-ziekenhuis in Nederland met deze specifieke erkenning voor oorzorg.

Beeld: Deventer Ziekenhuis

Het Oorcentrum Deventer biedt hoogwaardige zorg voor patiënten met oor- en gehooraandoeningen. Verminderd gehoor kan een ernstige hindernis zijn voor de dagelijkse communicatie thuis en op het werk. Het heeft een groot maatschappelijk impact op het leven van de patiënt. In veel gevallen kunnen we aan deze oor- en gehoorproblemen iets doen. Hier vind je uitgebreide informatie over het Oorcentrum Deventer.

Naar Deventer voor goede oorzorg

De aanvraag voor een status in het STZ-register is eigenlijk geleidelijk gegroeid, vertelt otologie-fellow Pauline van Kempen in een interview dat te lezen is op de website van het Deventer ziekenhuis. ‘We kregen steeds meer aanvragen uit het land van AIOS of ze hun differentiatiestage otologie in Deventer konden doen. Voorzichtig zijn we toen gaan denken: hé misschien hebben we hier in Deventer de zorg voor oor- en gehooraandoeningen wel heel goed voor elkaar. Alleen zijn we in Deventer niet zo gewend dat naar buiten toe breed uit te meten.’ KNO-arts Joeri Buwalda noemt het een optelsom van factoren. ‘Het is allereerst natuurlijk de goede medische oorzorg voor volwassenen en kinderen, maar die zorg hebben we ook nog eens goed georganiseerd. We leiden coassistenten, AIOS en (super specialiserende) KNO-artsen op, doen wetenschappelijk onderzoek en zijn ook innovatief. Als Deventer KNO-artsen hebben we bijvoorbeeld een rol gespeeld in het opstellen van landelijke richtlijnen voor ooraandoeningen en kwaliteitsregistratie. Tel je dat allemaal op dan staat hier een geweldig centrum voor oor-expertise. De STZ ziet dat net zo, door ons nu op te nemen in het STZ-register. We zijn het enige STZ-ziekenhuis met deze expliciete erkenning.’ Het gaat Buwalda te ver om te zeggen dat ze nu betere zorg leveren dan andere ziekenhuizen. ‘Maar dit is toch wel een vignet waarmee we in een wijde regio kunnen laten zien: kom naar het Oorcentrum Deventer als je goede oorzorg wilt.’

Lees het uitgebreide verhaal bij de bron: Deventer Ziekenhuis

Publicatiedatum: 08 april 2021