Kan ik meteen geluiden/stemmen herkenen met mijn CI?

Door oefening leert u als CI-gebruiker de verschillen waar te nemen. Door oefening kan u meer en meer geluiden leren onderscheiden, zoals een baby dit ook moet leren. Als u de CI voor het eerst opgezet krijgt, zal u niet meteen stemmen kunnen horen. U hoort vaak piepende geluiden. Dit is een goed teken omdat de stroom die de CI geeft door uw zenuw wordt doorgegeven aan uw hersenen. Als dit niet zou gebeuren, hoor u niets. Veel CI-gebruikers zeggen in het begin dat alle stemmen hetzelfde klinken.

Of juist blikkerig, echoachtig, Donald Duck-achtige stemmen. Na een tijd kunnen ze wel het verschil horen tussen een mannenstem en een vrouwenstem en later beginnen ze stemmen te herkennen. Veel CI-gebruikers houden aanvankelijk niet van de klank van de eigen stem.

Na enkele weken klinkt de stem meer en meer normaal. Belangrijk is dat de controle over de eigen stem bij het gebruik van een CI sterk verbetert; de stem wordt minder eentonig en u krijgt meer controle over de eigen stem omdat u uw eigen stem beter hoort en daarom beter kan beheersen. Door veel geluiden en stemmen te horen, leer u welke geluiden waar bij passen en welke stem bij wie hoort. Zo leren uw hersenen met de geluiden om te gaan. Dit kost tijd. En ook heel persoonlijk, bij de een gaat het snel en bij de ander langzaam.