Is er ooit wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van Betahistine, hoe is de werking hiervan vastgesteld voor Ménière?

Op dit moment is er onvoldoende bewijs dat Betahistine een positief effect heeft op de symptomen van de ziekte van Ménière. Er zijn tenminste 6 onderzoeken verricht naar de werking van Betahistine vergeleken met een placebo (nepmedicijn). Volgens de experts van de Cochrane Database is geen van de onderzoeken van dermate goede kwaliteit dat hieruit conclusies getrokken mogen worden met betrekking tot een effect op de duizelingen. Geen van de onderzoeken vond een verbetering door Betahistine van het gehoorverlies. Sommige onderzoeken zagen verbetering van de tinnitus, maar het kwalitatief beste onderzoek weer niet.
Dr. Schmidt (kno-arts in ziekenhuis Amstelland) onderzocht de werking van lang werkend Betahistine in haar promotieonderzoek en vond geen verschil met de werking van een placebo.

Een van de problemen bij het meten van effecten van medicijnen is dat het ziekteverloop bij Ménière heel grillig kan zijn en zeer kan verschillen tussen patiënten. Of iemand beter wordt van de Betahistine, of dat dit het het natuurlijk beloop van de ziekte is, is in een individu niet vast te stellen. Daarom moet dit echt onderzocht worden bij groepen patiënten en gedurende langere tijd.