Is de oorzaak van tinnitus altijd bekend ?

Oorspronkelijk werd aangenomen dat de oorzaak van tinnitus lag in het gehoororgaan. De oorzaak van tinnitus ligt echter in de hersenen. Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied geven continu signalen. Deze veroorzaken het "fantoomgeluid". Met behulp van de beeldvormende technieken PET en fMRI bracht het Universitair Medisch Centrum Groningen overactiviteit van de betrokken hersendelen in kaart. Hiermee bevestigde zij de bestaande theorievorming over de aandoening.Een onderliggende oorzaak voor het ontstaan van de tinnitus kan volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in 40% van de gevallen niet worden gevonden.

In enkele gevallen is er echter een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Die oorzaak kan en moet soms behandeld worden.

Fysiologische afwijkingen.


Afwijkingen aan bloedvaten in het hoofd en/of hoge bloeddruk en onwillekeurige samentrekkingen van een spiertje in keelholte of middenoor kunnen een kloppende tinnitus veroorzaken. Deze vorm is voor een onderzoeker waarneembaar.

Afwijkingen in het nekgebied.


Als de tinnitus verandert met de stand van het hoofd kan dit wijzen op een probleem met de nekwervels. Een whiplash kan tinnitus veroorzaken.

Afwijkingen aan buitenoor of middenoor.


Tinnitus komt regelmatig voor bij verstopping van de gehoorgang door oorsmeer of afwijkingen aan trommelvlies of middenoor (Otosclerose). Tinnitus ontstaan door een oorprop kan eenvoudig opgelost worden door het verwijderen van de oorprop, door huisarts of KNO-arts. Tinnitus ontstaan door Otosclerose kan eventueel opgelost worden door het vervangen van een van de gehoorbeentjes ( de stijgbeugel).

Afwijkingen aan het binnenoor.


Deze oorzaak komt het meeste voor. Veel slechthorenden hebben naast klachten over het verstaan ook tinnitus.